Vestager, vi skal redde realkreditten nu!

Bendt Bendtsen (K) Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen med økonomiminister Margrethe Vestager i spidsen har været for længe om at indse de farer, der ligger for det danske realkreditsystem i et nyt forslag fra Europa-Kommissionen. Forslaget fra Kommissionen pønser på at give danske realkreditobligationer en status, der gør dem mindre værd end græske statspapirer!

Den endelige beslutning træffes i slutningen af juni, så det haster med en redningsaktion, der entydigt og uden tvivl kan sætte en tyk streg under danske realkreditpapirers status som værende af særdeles høj kvalitet. Sådan som det har været tilfældet indtil nu.

Kun denne status kan sikre, at danskere i egen bolig og unge førstegangskøbere kan beholde de attraktive realkreditlån med den lave rente.

I kapløbet med tiden op til udgangen af juni kan det være fristende for Vestager at indgå i et kompromis, der imødekommer Danmark et stykke af vejen, og så håbe på, at vi kan få genoprettet vores status på realkreditten senere hen.

Det vil desværre ikke være godt nok. Hverken for de danske boligejere, der her og nu vil få højere rente på deres boliglån. Eller for de danske realkreditinstitutter, der vil få ualmindeligt svært ved at højnet klassifikationen, når den en gang er blevet fastlagt. Derfor skal vi kæmpe med næb og klør for at bevare status som værende af særdeles høj kvalitet.

Det er overraskende, at det er kommet så langt, at danske boliglån måske skal værdisættes lavere end græske statspapirer. For det lykkedes faktisk for mig sidste år at overbevise mine kollegaer i Europa-Parlamentet om det danske systems særlige karakter og robusthed – det er jo ikke for ingenting, at vi kan fejre 200 år med et meget velfungerende realkreditsystem.

Men desværre kendte den danske regering ikke sin besøgelsestid. Så mens jeg og mange andre tændte advarselslamperne, overlod Vestager i alt for lang tid alene initiativet til embedsmændene i EU-systemet.

Det Konservative Folkeparti har nu indkaldt til samråd i Folketinget for at få økonomiministeren til at klarlægge de præcise konsekvenser, hvis det ulykkeligvis skulle ende med en nedgradering af vores boliglån. Blandt andet må vi nu have at vide, hvor meget højere renten på danske boliglån bliver, hvis Europa-Kommissionen får magt som den har agt. Og vi skal også vide, hvad det kommer til at betyder for realkreditinstitutterne.

Vil Vestager acceptere, at græske statsobligationer skal rates højere end dansk realkredit?

Jeg har fra min side i et brev til formanden for Europa-Kommissionen, José Manuel Barosso, bedt om, at man følger Nationalbankens og andre eksperters råd om at vurdere vores danske realkreditpapirer som værende af særdeles høj kvalitet.

Sidste nyt er, at Den Europæiske Centralbank (ECB) i en rapport har sagt, at man ikke bør favorisere statspapirer over andre papirer med dokumenteret lige så høj kvalitet, for eksempel danske realkreditobligationer.