Vestager: Står VKO inde for demokratiet?

Sagen om tuneserloven udvikler sig på Christiansborg. Den radikale leder Margrethe Vestager går skarpt i rette med loven, som hun kalder "Pias lov".

Arkivfoto: Sonny Munk Carlsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På 60-årsdagen for FNs menneskerettighedserklæring, er der udbrudt regulær krig på Christiansborg.

Den konkrete anledning er den stramning af loven om tålt ophold, som Dansk Folkeparti fik klemt ind i finanslovsforhandlingerne, da det kom frem, at den tuneser, som PET mistænker for at ville myrde tegneren Kurt Westergaard frit kan opholde sig tæt ved Kurt Westergaards hjem.

I kølvandet på hastebehandlingen af loven, som flere førende eksperter mener er i strid med både Grundloven og Menneskerettighederne, har både Dansk Folkeparti og Venstres retsordfører slået til lyd for en revision af de internationale konventioner, der tilsyneladende bremser for stramningerne.

Og nu stiller den radikale leder Margrethe Vestager spørgsmålstegn ved, om "VKO-flertallet står inde for re retsstaten og de grundlæggende demokratiske rettigheder samt menneskerettighederne".

- Jeg havde egentlig aldrig troet, at jeg skulle spørge, om det herskende flertal ville bevare retsstaten eller ej. Men det ligner en tanke, at både Venstres og Dansk Folkepartis retsordførere i stedet i Berlingske Tidende i dag lægger afstand til menneskerettighedserklæringen. Peter Skaarup (DFs retsordfører, red.) beskriver, hvordan han 'føler lede ved, at konventionerne begrænser os i at gøre, hvad der skal til'. For liberale frihedselskere som mig, får den slags udtalelser det til at løbe koldt ned ad ryggen, siger Margrethe Vestager.

- Jeg har forstået, at Pia Kjærsgaard ønsker et opgør med de menneskerettigheder, som vi fejrer i dag. Hvilke menneskerettigheder er det, du er utrilfreds med Pia? Er det vores ytringsfrihed? Boligens ukrænkelighed? Retten til forsamle sig? Retten til religionsfrihed? Retten til familieliv? Meld rent ud. Det ville klæde dig. I stedet for blot gang på gang at konstatere, at du er træt af al den snak om menneskerettigheder, lyder det fra Margrethe Vestager, som dog ikke regner med, at hendes og andres betænkeligheder ved tuneserloven bliver hørt.

- Der er kommet massiv kritik af Pias lov. Massiv. Bliver der lyttet? Næppe. Pia Kjærsgaard er regeringens livsforsiking. Og der skulle betales præmie. Hver dag, og den valuta, som regeringen betaler forsikringspræmie i, er ret og rimelighed, siger den radikale leder.