Vestager står fast: Dagpengereformen skal nok virke

Selv om stadig flere sår tvivl om den dagpengereform, som Lars Løkke Rasmussen vedtog i 2010 med støtte fra bl.a. de Radikale, holder Margrethe Vestager fast i behovet for den.

Margrethe Vestager holder fast i, at der ikke er grund til at ændre på de nye dagpengeregler, og at regeringens fokus på jobskabelse vil afhjælpe problemerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) fastholder, at effekterne af dagpengereformen nok skal få de ledige i arbejde, når først den er fuldt indfaset.

På det seneste er hun ellers kommet under hård kritik for at stole for blindt på effekterne fra halveringen af dagpengeperioden, som hun har støttet, siden den blev vedtaget i 2010.

Tidligere forventede regeringen ellers kun, at mellem 7.000 og 12.000 personer ville miste dagpengene, fordi resten finder arbejde, når deres dagpenge er ved at udløbe.

Nu har regeringen ændret syn og vurderer, at mellem 17.000 og 23.000 vil blive ramt, fordi de ledige ikke finder arbejde som forventet.

»Det er væsentligt at holde fast i, at dagpengereformen bidrager til, at vi har en sund økonomi. Ledigheden er lavere end under andre kriser. Den er lavere, end den var under krisen for ti år siden, og lavere end den var under krisen i 1990erne. Det er tegn på, at vores arbejdsmarked grundlæggende har nogle sunde strukturer,« siger Margrethe Vestager.

Har du et bud på, hvorfor I vurderede forkert?

»Det er meget naturligt, at der bliver lavet opdaterede prognoser undervejs, men uanset hvad der er baggrunden for prognoserne, er vores fokus på at skabe beskæftigelse uændret. Vi har selvfølgelig foretaget os nogle afvejninger undervejs, hvor vi blandt andet har fundet det rigtigt at give mulighed for at give uddannelse med forsørgelse for de mennesker, som står til at have opbrugt deres dagpenge,« siger Margrethe Vestager

Usikkert med fleksibel dagpengeperiode

Når flere falder ud af dagpengesystemet, gør det så, at du kan gå med til at ændre på dagpengereglerne?

»Jeg synes bare, at det endnu en gang skærper fokus på beskæftigelsesarbejdet. Beskæftigelsesindsatsen kan være markant bedre, end den er i øjeblikket. Vi har fra første dag haft fokus på at skabe arbejdspladser som et af regeringens absolut højeste prioriteter. Vi har stimuleret privatforbruget via skattereformen og hele profilen på udbetalingen af efterlønsbidraget, og vi har stimuleret den offentlige efterspørgsel via det højeste samlede anlægsniveau i 30 år.«

Margrethe Vestager afviser også overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, som anbefaler, at regeringen dropper de mange små tiltag som akutpakken og de øgede uddannelsestilbud på kontanthjælpsydelse, der er vedtaget i forbindelse med finansloven.

I stedet bør regeringen indføre en fleksibel dagpengeperiode, som er længere i perioder med høj ledighed, mener han. På den måde ved de ledige, hvad der venter dem i krisetider.

»Jeg synes, det er meget enkelt, at man ved, at der er en toårig dagpengeperiode. Det ville være meget svært at forudse, hvor lang en dagpengeperiode den enkelte har, hvis man har en markant højere dagpengeperiode i højkonjunkturer end i lavkonjunkturer. Det er usikkert efter min smag,« siger hun.

Så du vil hellere skabe job til de ledige end at forbedre deres dagpenge. Hvad kan man gøre mere i den nuværende situation for at skabe job?

»Vi har brug for en mere aktiv jobskabelse herhjemme, fordi vi mistede ganske mange job under krisen. Vi har arbejdet med klassisk stimulerende politik gennem eksempelvis de skattelettelser, som folk får nu, og udbetalingen af efterlønsbidraget og mere offentligt byggeri. Det næste element, vi vil kigge på, er rammevilkårene for erhvervslivet,« siger den radikale leder, som endnu ikke vil løfte sløret for, hvilke initiativer regeringen kan være på vej med til erhvervslivet.