Vestager sår tvivl om SRs udlændingepolitik

Efter voldsomt pres og kritik fra baglandet slår partiformand Margrethe Vestager nu fast, at de Radikale alligevel – i modsætning til regeringspartneren – ikke har besluttet at frede 24-års-reglen og tilknytningskravet i en kommende valgkamp.

Den radikale leder, Margrethe Vestager, lagde i går afstand til gruppeformand Christian Friis Bach, da hun fastslog, at partiet er imod 24-års-reglen og tilknytningskravet. Tidligere på ugen var Friis Bach ude at sige, at de Radikale ville gå til valg på at bevare de to regler. Fold sammen
Læs mere

Den radikale leder, Margrethe Vestager, lagde i går kraftig afstand til partiets gruppeformand, Christian Friis Bach.

Han fastslog i Berlingske onsdag i utvetydige vendinger, at de Radikale ville gå til valg på at bevare 24-års-reglen og tilknytningskravet. Der skulle ikke kunne slås en kile ned mellem Socialdemokraterne og de Radikale, lød det. Men det er nu langtfra sikkert.

Efter voldsom kritik fra et oprørt radikalt bagland meldte Margrethe Vestager sig på banen og gjorde klart, at udtalelserne stod for Friis Bachs »egen regning«, samt at de Radikale endnu ikke har besluttet, hvad partiet går til valg på.

»De Radikale er imod 24-års-reglen og tilknytningskravene, da vi ikke mener, staten skal blande sig i, hvem du gifter dig med. Det har vi altid været, så det kommer næppe bag på nogen. Hvad vi går til valg på, og hvad der skal stå i vores foldere og på vores plakater, beslutter vi, når det bliver aktuelt,« skrev Vestager på sin Facebook-side.

Den udmelding står i skærende kontrast til Christian Friis Bachs udtalelser.

Her var meldingen, at de Radikale har indgået et kompromis med Socialdemokraterne, så der i en kommende valgkamp ikke kan skabes den mindste splid mellem S og R i udlændingespørgsmålet, og han kaldte den nuværende udlændingepolitik »stram og retfærdig«. Om 24-års-reglens beståen var der ingen tvivl:

»Vi går til valg på at bevare 24-års-reglen i næste valgperiode. Det kan jeg sige klart og tydeligt,« lød det fra Christian Friis Bach.

Med Margrethe Vestagers korrektion er det nu et åbent spørgsmål, om regeringspartiet vil gå til valg på at bevare eller afskaffe to væsentlige dele af reglerne for familiesammenføring. Samtidig er det uvist, om netop 24-års-reglen og tilknytningskravet vil blive bragt i spil, hvis Socialdemokraterne og de Radikale opnår genvalg og igen skal forhandle regeringsgrundlag. For mens Thorning har skåret det ud i granit, at Socialdemokraterne ikke vil ændre så meget som en fodnote i udlændinges mulighed for at komme til Danmark, er der stemmer i de Radikales bagland, der mener, at partiet skal stå hårdt på det modsatte.

I går var det ikke muligt at få et interview med hverken Margrethe Vestager eller Christian Friis Bach om dette spørgsmål, men Friis Bach skriver i en SMS, at han bakker op om Vestagers melding. Det på trods af at han gennem halvandet døgn på diverse medier havde argumenteret for det modsatte.

Bagland tilfreds med Vestagers udmelding

I partiets bagland skaber Vestagers intervention glæde hos flere af de medlemmer, der åbent kritiserede Christian Friis Bachs udtalelser.

»Jeg blev rigtig glad, da jeg læste Margrethe Vestagers status på Facebook her til morgen. Nu er der lagt låg på den debat for mit vedkommende, og jeg fik sagt, hvad jeg mener om 24-års-reglen og tilknytningskravet. Der kommer nu et landsmøde, hvor vi skal beslutte vores valgprogram,« siger folketingskandidat for de Radikale Samira Nawa Amini, der vil kæmpe for at partiet skal gå til valg på at afskaffe både 24-års-reglen og tilknytningskravet.

En anden radikal folketingskandidat, Sander Jensen, kalder Friis Bachs kontante udtalelser for »kluntede« og er yderst tilfreds med Vestagers korrektion, der betyder, at partiet nu holder fast i det, mange betragter som partiets hjerteblod.»Nu ser det igen ud til, at vi går til valg på samme måde som i 2011. Vi ønsker at afskaffe de her regler, men samtidig med en forståelse for, at det ikke er et ultimativt krav. Det kan jeg godt leve med. Så har vi vores holdninger, og vi har også stadig et realistisk syn på, hvad der kan lade sig gøre,« siger Sander Jensen.

S står fast på udlændingepolitik

Allerede før valget i 2011 var det en skråsikker Helle Thorning-Schmidt, der slog fast at »man var parat til at forhandle om alt – på nær udlændingeloven«. En linje, som i Socialdemokraternes ledelse i dag tre år efter stadig betragtes som ufravigelig.

Fra den vikarierende politiske ordfører hos Socialdemokraterne, Jesper Petersen, lyder det om den usikkerhed, de Radikale nu har genoplivet om udlændingepolitikken efter et valg: »ingen kommentarer«.

Langt ind i Socialdemokraternes folketingsgruppe og blandt kilder tæt på partiets ledelse er man dog overbevist om, at den radikale top vil holde fast i regeringens linje frem til et valg og mane enhver tvivl om et muligt opgør med tilknytningskravet og 24-årsreglen i jorden efter et valg.

»Der er ingen udsigt til, at den nuværende udlændingepolitik ændres. Den har et meget bredt flertal bag sig. Og det vil den også have efter et valg,« som en kilde tæt på regeringsledelsen udtrykker det.