Vestager er officielt kandidat til topposter i EU

Margrethe Vestager vil ikke kommentere sine muligheder for en EU-post. Men hun bekræfter, at hun kæmper med.

Margrethe Vestager vil ikke kommentere sine muligheder for at få et af topjobbene i EU. Men hun er af flere iagttagere ofte blevet kaldt kommissionens mest populære kommissær. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS

Den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, er i spil til en af de store EU-poster, heriblandt posten som formand for EU-Kommissionen.

Det fortæller hun til Politiken.

»Jeg er en del af holdet,« siger hun til avisen.

Modsat de øvrige europæiske partiorganisationer er Vestagers parti, Alde (Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa), imod idéen med spidskandidater.

Derfor stiller Alde med et hold og ikke bare med ét navn.

Margrethe Vestager, der siden 2014 har været kommissær på konkurrenceområdet, vil ikke kommentere sine muligheder for at få et af topjobbene i EU.

Men hun er af flere iagttagere ofte blevet kaldt kommissionens mest populære kommissær.

»Frem til valget skal jeg bidrage med at fortælle om, hvad vi har gjort i de seneste fem år.«

»Jeg kommer nok ikke så meget rundt, jeg har stadig et fuldtidsjob at passe, men der bliver fælleseuropæiske diskussioner, hvor jeg kommer til at deltage,! siger Margrethe Vestager til Politiken.

Tidligere i marts forklarede Vestager til Berlingske, at holdet af spidskandidater skal repræsentere »den brede liberale tanke«:

»For bedre at repræsentere mangfoldigheden i Europa stiller vi med et hold,« sagde Margrethe Vestager dengang.

Da interviewet fandt sted, ville den danske konkurrencekommisær dog ikke løfte sløret for, om hun selv ville være at finde på holdet af kandidater.

Da Berlingske spurgte hende, om hun er interesseret i jobbet som kommissionsformand, fastholdt hun, at hun helst vil blive endnu en valgperiode i EU som konkurrencekommisær:

»Jeg har faktisk sagt mange gange, at jeg helst vil fortsætte her, fordi jeg synes, vi er midt i noget,« sagde hun blandt andet.

Og om sandsynligheden for kommisionsformandsposten sagde hun:

»Det forudsætter jo, at der var nogen, der ville støtte mig som kommissionsformand til at starte med. Det er rygter på rygter på rygter på rygter.«

Men hvis Vestager skal blive i EU, skal hun først og fremmest have Danmarks statsministers støtte. Lars Løkke Rasmussen signalerede i februar, at han formentlig næppe vil nominere den radikale konkurrence-kommissær, hvis han stadig er statsminister i efteråret, når kommissærerne skal nomineres.

Frem mod valget kommer de syv kandidater fra Team Europe til at deltage i TV-debatter og vælgermøde med de andre europæiske partigruppers frontfigurer. Det gælder EPPs Manfred Weber, som er spidskandidat for kristendemokraterne, Frans Timmermans, som er socialdemokraternes spidskandidat, De Grønnes Ska Keller og Bas Eickhout og de konservative ECR-medlemmers Jan Zahradil.

Den nuværende formand for EU-Kommissionen er luxembourgske Jean-Claude Juncker.

/ritzau/