Vestager anklages for forræderi

Det fremtrædende radikale folketingsmedlem Simon Emil Ammitzbøll går nu til frontalangreb på sin egen partileder Margrethe Vestager: Han anklager hende for at begå forræderi mod partiets principper.

Det fremtrædende radikale folketingsmedlem Simon Emil Ammitzbøll går nu til frontalangreb på sin egen partileder Margrethe Vestager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den radikale leder Margrethe Vestager begik »forræderi« mod partiets egne principper og var dermed skyld i de Radikales katastrofevalg, da hun i valgkampen suspenderede modstanden mod 24-årsreglen. Og hun kuppede både sin egen folketingsgruppe og partiets hovedbestyrelse ved at vende ryggen til de borgerlige i valgkampen og blindt pege på Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt. Så udsædvanlig hård er kritikken af Vestager fra de Radikales egen rets- og kulturordfører Simon Emil Ammitzbøll.

»Det Radikale Venstre har i årevis stået som garant for princippet om, at danske statsborgere skal kunne bo i Danmark med deres ægtefælle og børn. Det forhindrer 24-årsreglen og tilknytningskravet. Det var stålsatheden imod disse to regler, der gav Det Radikale Venstre en historisk valgsejr ved folketingsvalget i 2005. Og det var forræderiet mod denne principfasthed, som var en af hovedårsagerne til den voldsomme tilbagegang ved efterårets folketingsvalg. Resultatet var det næststørste mandattab i hele partiets levetid,« skriver Simon Emil Ammitzbøll i en kronik i dagens avis.

Hykleri
At R i dag atter er stålsat i sin modstand mod regeringens udlændingepolitik, bruger Ammitzbøll til at sætte fokus på sit eget partis hykleri.

»Man må være opmærksom på, at kritikken af SF for at give efter over for Socialdemokraterne på netop dette punkt klinger hult, når man tænker på, at Det Radikale Venstre for mindre end ét år siden havde nøjagtig samme position i dette spørgsmål, som SF har i dag. Men måske var tanken om ministerbiler for lokkende i de dage i november, da principperne for nogen tid blev gemt af vejen,« lyder det spidst fra Simon Emil Ammitzbøll.

Med de ekstremt hårde udfald mod sin egen partileder varmer Simom Emil Ammitzbøll godt og grundigt op under de Radikales landsmøde i Nyborg i weekenden. Ammitzbøll selv har dog valg Nyborg fra til fordel for New York, hvor han er til FNs generalforsamling. Han antyder samtidig kraftigt, at Vestager kuppede partiets folketingsmedlemmer og hovedbestyrelse, da hun blindt støttede den røde blok i valgkampen.

»Partiledelsen turde i valgkampen ikke en gang følge folketingsgruppens og hovedbestyrelsens beslutning om, at se mulighederne i et politisk samarbejde med VK, hvis der ikke blev flertal for en SR-regering,« skriver Simon Emil Ammitzbøll i kronikken.

Frirum
Margrethe Vestager afviser enhver snak om kup. Hun mener, hun som leder har et frirum.

»Det er lidt en diskussion om rækkefølge og historie, og om hvor stort et bevægelsesrum, man har. Vores hovedbestyrelse lavede en valgudtalelse, men fra det øjeblik, valget er udskrevet, så tager vi den derfra for at forfølge vores politiske mål,« siger Margrethe Vestager og tilføjer, at R ønskede en anden skatte- og udlændingepolitik end Fogh.

Det er en perlerække af udsædvanligt hårde angreb på dig, Simon Emil Ammitzbøll kommer med. Vil du arbejde for, at han bliver ekskluderet?

»Det bruger vi ikke hos os,« siger Vestager.

Er der ikke grænser for, hvor illoyal man må være?

»Det tager jeg med Simon Emil, når han kommer hjem fra New York. Det er ikke en samtale, man tager over telefonen,« siger Margrethe Vestager