Verdenskort: Her skal Danmark sætte ind udenrigspolitisk

Ambassadør Peter Taksøe-Jensen præsenterede i dag, mandag, sin længe ventede udredning om Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik til regeringen. Berlingske bringer her et overblik over, hvilke lande og regioner Danmark i fremtiden skal prioritere og nedprioritere udenrigspolitisk og med bistand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark

Ifølge Peter Taksøe-Jensen skal Danmark ikke længere bruge bistandsmidler på modtagelse af asylansøgere herhjemme, i stedet skal pengene bruges i nærområderne og på indsatser i de konfliktramte lande. Danmark bruger på nuværende tidspunkt tæt på en tredjedel af den samlede udviklingsbistand på 14,7 milliarder på asyludgifter.

EU

Danmark skal prioritere samarbejdet med EU og samtidig overlade opgaver, der ikke er blandt Danmarks kerneinteresser, til EU’s Fælles Udenrigstjeneste. Danmark skal fastholde og styrke samarbejdet med nordeuropæiske og baltiske lande for dermed i fællesskab at kunne præge den europæiske dagsorden. 

Tyskland

Danmark skal fastholde det strategiske samarbejde med Tyskland.

Frankrig

Danmark skal fastholde det strategiske samarbejde med Frankrig.

Storbritannien

Danmark skal fastholde det strategiske samarbejde med Storbritannien.

Rusland

Danmark bør støtte EU’s fælles politik i forhold til Rusland, men også genoptage dialogen i Østersøområdet og med Rusland i særdeleshed medhenblik på at varetage interesser i Danmarks nærområder. 

Ukraine

Via bilaterale støtteprogrammer bør Danmark fortsat bidrage til reformprocessen i Ukraine og samtidig fastholde EU-opbakningen til landet.

Hviderusland

Danmark skal via naboskabsprogrammer støtte østeuropæiske lande, især med fokus på Hviderusland.

Arktis

Danmark skal bruge flere ressourcer på at styrke sin position som arktisk stormagt i samarbejde med Grønland og Færøerne. Ifølge rapporten skal en del af det udenrigspolitiske budget øremærkes Arktis og

samtidig skal der oprettes en offentlig-privat Arktis-fond med penge fra blandt andet private investorer så som pensionskasser. Derudover bør der oprettes en forskningsenhed i Nuuk og et internationalt sikkerhedspolitisk forum etableres.

Mellemøsten

Tyrkiet

Tyrkiet er et potentielt vækstmarked for Danmark og Danmark bør derfor udbygge de økonomiske og politiske relationer til Tyrkiet som regional stormagt både bilateralt samt via EU og NATO samarbejde. 

Iran

Danmark bør udbygge de økonomiske og politiske relationer til Iran som regional stormagt. Danmarks engagement i de regionale stormagter bør være væsentlig større end i de mindre Golf-lande, fastslår

rapporten.

Saudi Arabien

Danmark bør udbygge forholdet til Saudi Arabien som regional stormagt. Danmarks engagement i de regionale stormagter bør være væsentlig større end i de mindre Golf-lande, fastslår rapporten.

Israel

Danmark bør udbygge de økonomiske og politiske relationer til Israel som regional stormagt. Danmarks engagement i de regionale stormagter bør være væsentlig større end i de mindre Golf-lande, fastslår rapporten.

Syrien

Danmark skal omprioritere bistandsmidlerne til at fokusere på færre lande. I stedet for at støtte syv-otte land skal bistanden kun gå til tre-fire lande, hvor danske interesser er sammenfaldende. Syrien er et af de lande, som rapporten foreslår, Danmark skal fokusere på.  Danmarks engagement i Syrien skal sammentænkes, således at militære bidrag mod IS kombineres med civile tiltag og støtte til konfliktløsning.

Irak

Danmark skal omprioritere bistandsmidlerne til at fokusere på færre lande. I stedet for at støtte syv-otte land skal bistanden kun gå til tre-fire lande, hvor danske interesser er sammenfaldende. Irak er et af de lande, som rapporten foreslår, Danmark skal fokusere på. Danmarks engagement i Irak skal sammentænkes, således at militære bidrag mod IS kombineres med civile tiltag og støtte til konfliktløsning.

Gaza

Danmark skal omprioritere bistandsmidlerne til at fokusere på færre lande. I stedet for at støtte syv-otte land skal bistanden kun gå til tre-fire lande, hvor danske interesser er sammenfaldende. Gaza er et af de lande, som Peter Taksøe-Jensen foreslår, Danmark skal trække støtten til.

Vestbredden

Danmark skal omprioritere bistandsmidlerne til at fokusere på færre lande. I stedet for at støtte syv-otte land skal bistanden kun gå til tre-fire lande, hvor danske interesser er sammenfaldende. Vestbredden er et af de lande, som Peter Taksøe-Jensen foreslår, Danmark skal trække støtten til.

Afrika

Egypten

Danmark bør udbygge forholdet til Egypten som regional stormagt.

Nigeria

Danmark bør styrke forholdet til Nigeria som regional stormagt gennem strategiske partnerskaber, der omfatter kommercielle, politiske, sikkerhedspolitiske og sektorspecifikke dimensioner. Den nyligt åbnede ambassade i Nigeria vil styrke mulighederne for et tættere samarbejde mellem Afrika folkerigeste land og Danmark, især med fokus på den maritime sektor.

Sydafrika

Danmark bør styrke forholdet til Sydafrika som regional stormagt gennem strategiske partnerskaber, der omfatter kommercielle, politiske, sikkerhedspolitiske og sektorspecifikke dimensioner.

Kenya

Danmark bør styrke forholdet til Kenya som regional stormagt gennem strategiske partnerskaber, der omfatter kommercielle, politiske, sikkerhedspolitiske og sektorspecifikke dimensioner.

Etiopien

Danmark bør styrke forholdet til Etiopien som regional stormagt gennem strategiske partnerskaber, der omfatter kommercielle, politiske, sikkerhedspolitiske og sektorspecifikke dimensioner.

Libyen

Danmark skal omprioritere bistandsmidlerne til at fokusere på færre lande. I stedet for at støtte syv-otte land skal bistanden kun gå til tre-fire lande, hvor danske interesser er sammenfaldende. Libyen er et af de lande, som rapporten foreslår, Danmark skal fokusere på. Indsatsen i Libyen er vigtig, da landet fungerer som en migrationskorridor samt arnested for IS’ fortsatte fremmarch.

Tunesien

Danmark skal fortsat prioritere Tunesien, der kan ses som en positiv rollemodel for fredelig transition til demokrati.

Somalia

Danmark skal omprioritere bistandsmidlerne til at fokusere på færre lande. I stedet for at støtte syv-otte land skal bistanden kun gå til tre-fire lande, hvor danske interesser er sammenfaldende. Somalia er et af de lande, som Peter Taksøe-Jensen foreslår, Danmark skal trække støtten til. Regeringen har øget indsatsen i Somalia med et samlet beløb på 650 millioner kroner i 2012-2014 og pengene går blandt andet til AU’s militære mission, militær kystovervågning, opbygning af et somalisk retssystem samt at fremme vækst og beskæftigelse.

Sydsudan

Danmark skal omprioritere bistandsmidlerne til at fokusere på færre lande. I stedet for at støtte syv-otte land skal bistanden kun gå til tre-fire lande, hvor danske interesser er sammenfaldende. Sydsudan er et af de lande, som Peter Taksøe-Jensen foreslår, Danmark skal trække støtten til. Danmark har siden Sydsudans selvstændighed i 2011 været en aktiv bistandsyder til det konfliktramte land. Danmark ydede i 2014 humanitær støtte for 236 millioner kroner og 161,7 millioner kroner i 2015.  Støtten har været kanaliseret via FN-agenturer og danske NGO’er med fokus på fødevaresikkerhed og forsoning mellem de stridende parter.

Mali

Danmark skal omprioritere bistandsmidlerne til at fokusere på færre lande. I stedet for at støtte syv-otte land skal bistanden kun gå til tre-fire lande, hvor danske interesser er sammenfaldende. Mali er et af de lande, som Peter Taksøe-Jensen foreslår, Danmark skal trække støtten til. Danmarks bistand til Mali har blandt andet bidraget til at 500.000 maliere har fået adgang til rent drikkevand i 2013-2015 og at 579 skoler har fået bedre sanitære forhold.

Asien

Kina

Danmark skal udbygge det strategiske samarbejde med Kina. Igennem kommercielle, politiske og sektorspecifikke tiltag skal samarbejdet styrkes. Især bør Danmark positionere sig i Asien som en central partner i håndteringen af fremtidige klimaudfordringer. Samarbejdet med Kina vil involvere alle ressortministerierne.

Japan

Danmark skal udbygge det strategiske samarbejde med Japan. Igennem kommercielle, politiske og sektorspecifikke tiltag skal samarbejdet styrkes. Især bør Danmark positionere sig i Asien som en central partner i håndteringen af fremtidige klimaudfordringer.

Indien

Danmark skal udbygge det strategiske samarbejde med Indien. Igennem kommercielle, politiske og sektorspecifikke tiltag skal samarbejdet styrkes. Især bør Danmark positionere sig i Asien som en central partner i håndteringen af fremtidige klimaudfordringer. Et strategisk partnerskab med Indien skal også styrke den danske udenrigspolitik i Asien generelt.

Sydkorea

Danmark skal udbygge det strategiske samarbejde med Sydkorea. Igennem kommercielle, politiske og sektorspecifikke tiltag skal samarbejdet styrkes. Især bør Danmark positionere sig i Asien som en central partner i håndteringen af fremtidige klimaudfordringer.

Afghanistan

Danmark skal omprioritere bistandsmidlerne til at fokusere på færre lande. I stedet for at støtte syv-otte land skal bistanden kun gå til tre-fire lande, hvor danske interesser er sammenfaldende. Afghanistan er et af de lande, som rapporten foreslår, Danmark skal fokusere på. Danmark bør støtte de afghanske styrker og bidrage til grundlaget for økonomisk vækst i landet.

Indonesien

Udviklingssamarbejdet med Indonesien udfases.

Vietnam

Udviklingssamarbejdet med Vietnam udfases.

Pakistan

Udviklingssamarbejdet med Pakistan udfases.

Myanmar

Myanmar skal sammen med Afghanistan og Bangladesh udgøre Danmarks prioriteringslande i udviklingssamarbejdet i Asien.

Bangladesh

Bangladesh skal sammen med Afghanistan og Myanmar udgøre Danmarks prioriteringslande i udviklingssamarbejdet i Asien.

Amerika

USA

USA skal fastholdes som en af Danmark tætteste allierede og Danmark bør fokusere på at styrke samarbejdet om terrorbekæmpelse, fastholde USA’s engagement i Europa og arbejde for en transatlantisk frihandelsaftale, TTIP.

Brasilien

Økonomiske muligheder og et fælles værdigrundlag skal danne rammen om Danmarks strategiske partnerskab med Brasilien, der får stigende international indflydelse i de kommende år.

Mexico

Økonomiske muligheder og et fælles værdigrundlag skal danne rammen om Danmarks strategiske partnerskab med Mexico, der får stigende international indflydelse i de kommende år.

NATO og FN

Danmark skal fortsat bidrage til NATO og sikre, at Danmark fremstår som et attraktivt partnerland. I FN bør Danmark støtte reformer af blandt andet FN’s sikkerhedsråd og arbejde mod at FN, Verdensbanken og IMF moderniseres.

Kilde: Udenrigsministeriet, Berlingske, Jyllands-Posten og DR

Note: De lande, som Peter Taksøe-Jensen foreslår man skal trække støtten fra, er hentet fra et interview med Peter Taksøe-Jensen og ikke fra selve rapporten.