Ventetiden på operationer er rekordlav

Den tid, som patienter må vente på at få en operation, er støt faldende. Der er dog fortsat for store forskelle på ventetiderne rundt om i landet, erkender sundhedsministeren.

Læs mere
Fold sammen

Ventetiden på at få en operation bliver fortsat kortere. Mens patienter i gennemsnit måtte vente 50 dage i november 2013, er tallet i november 2014 nede på 47 dage.

Det viser nye tal fra Statens Serum Institut, og den udvikling glæder sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

»Det er en fantastisk god nyhed. Den indsats, som vi har gjort for at forbedre vores sundhedsvæsen, slår igennem. Og det betyder selvfølgelig alt for enhver patient, at udsigten til at blive rask er så kort som mulig,« siger ministeren.

1. januar 2013 ændrede regeringen den tidligere VK-regerings 30 dages behandlingsgaranti til en såkaldt differentieret behandlingsgaranti, som betyder, at patienter med mindre alvorlige sygdomme kan risikere at vente op til 60 dage, mens alvorligt syge patienter maksimalt skal vente 30 dage. Ændringen affødte kritik fra flere sider, især fra Venstre, men ifølge Nick Hækkerup viser tallene, at det var den rette prioritering.

»Dengang fik vi tudet ørerne fulde om, at det sikkert ville betyde længere ventelister. Nu viser det sig, at der er grund til at sikre, at dem som er alvorligt syge, har den hurtigste behandling, og dem, der ikke er så alvorligt syge, kan vente lidt længere,« siger Nick Hækkerup, der understreger, at det »helt positive« er, at ventetiden er blevet bragt ned til det »korteste niveau i Danmark nogensinde«.

Der er dog fortsat for stor forskel på ventetiden rundt om i landet, erkender ministeren. Mens ventetiden i Region Midtjylland er nede på 37 dage, er den i Region Nordjylland helt oppe på 61 dage.

»Jeg er stensikker på, at man i Region Nordjylland også ærgrer sig over, at ens borgere må vente længere end andre steder i landet. Når der er forskel, giver det anledning til at sikre, at man lærer af dem, som er bedst: At de værktøjer, man bruger i den ene ende af landet, også bliver brugt i den anden ende af landet, sådan at borgerne i hele Danmark kan regne med, at uanset hvor man bor, er der korte ventelister til at komme på hospitalet og blive opereret,« siger Nick Hækkerup.

I 2009 var den gennemsnitlige ventetid på operationer 67 dage, og siden er den faldet hvert år. I 2013 var den nede på 51 dage.