Venstres krav om uvildig undersøgelse får blandet modtagelse

Enhedslisten og Dansk Folkeparti støtter Venstre-krav om uvildig advokatundersøgelse af teledatasagen. SF, Alternativet og de Radikale afventer, mens de Konservative siger nej.

»Sagen er en katastrofe, og derfor er det underligt, hvis man ikke laver en uvildig undersøgelse af den. De fleste kan sikkert huske, at Danske Bank under hvidvaskskandalen selv ville undersøge sagen, men enhver idiot kan jo se, at det ikke giver mening. Det samme gør sig gældende i denne sag,« siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund. På billedet justitsminister Nick Hækkerup (S) under fredagens pressemøde om sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbaek Arentsen

Dansk Folkeparti og Enhedslisten tilslutter sig Ventres krav om en uvildig advokatundersøgelse af sagen om misvisende teledata, der blandt andet er blevet brugt som bevismateriale i retssager.

»Sagen er en katastrofe, og derfor er det underligt, hvis man ikke laver en uvildig undersøgelse af den. De fleste kan sikkert huske, at Danske Bank under hvidvaskskandalen selv ville undersøge sagen, men enhver idiot kan jo se, at det ikke giver mening. Det samme gør sig gældende i denne sag,« siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

DFs retsordfører, Peter Skaarup, siger til Berlingske, at også DF støtter en uvildig advokatundersøgelse.

»Det er en helt vild sag. Vi støtter forslaget, fordi vi skal være fuldstændig sikre på, at alt er, som det skal være. Det hele skal afdækkes. En uafhængig undersøgelse kan koble ting sammen, som muligvis ikke ville blive koblet sammen af myndighederne selv.«

Udmeldingerne kommer efter, at Inger Støjberg (V) fredag meddelte, at Venstre ikke er tilfreds med justitsminister Nick Hækkerups (S) foreløbige håndtering af sagen.

»Jeg mener, vi skal have en uvildig advokatundersøgelse. Det mener jeg, fordi det grundlæggende er problematisk, når myndigheder undersøger sig selv. I det her tilfælde har Justitsministeriet jo nu undersøgt sig selv og konkluderet, at der godt nok er begået nogle fejl, men nu kigger vi fremad og lærer af de fejl, der nu ligger,« sagde Inger Støjberg til Berlingske.

»Tingene er forklaret«

SF tilslutter sig ikke Venstres krav om en uvildig advokatundersøgelse. Ifølge retsordfører Karina Lorentzen vil partiet afvente et samråd med justitsministerien. Hvis der ikke her falder »tilfredsstillende svar«, vil partiet nedsætte en kommission til at foretage undersøgelsen.

Retsordfører for de Konservative, Naser Khader, siger, at partiet ikke støtter en uvildig advokatundersøgelse.

»Vi krævede en redegørelse, og den er nu kommet. Tingene er forklaret. Det er en skandale for politiet, at det er sket fra politiets egne rækker, men at det skal omfatte departementet og bruge ressourcer på det, mener vi ikke, der er behov for,« siger Naser Khader.

Radikale Venstre har ifølge retsordfører, Kristian Hegaard, ikke taget stilling til, om partiet støtter en uvildig advokatundersøgelse. Partiet afventer blandt andet det kommende samråd med justitsministeren og vil derefter tage stilling.

Også Alternativet vil afvente med at tage stilling, siger retsordfører Sikandar Siddique.