Venstrefløjens pengetank lukker

Efter lang tids uro i Enkefru Plums Støttefond har bestyrelsesflertallet bedt Civilstyrelsen om at lukke fonden. Pengekassen er gabende tom.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enkefru Plums Støttefond lukker nu med et brag. Venstrefløjens engang så store pengetank har tabt millioner af kroner på få år og er i dag reelt fallit. Flertallet i bestyrelsen anmodede derfor i går Civilstyrelsen om lov til i samarbejde med kreditorerne at lukke fonden.

Bestyrelsesflertallet vil tillige rette henvendelse til fogeden for at få udleveret fondens bogholderi, som dens tidligere direktør, advokat Christian Harlang, ikke vil udlevere, selv om han er fyret.

»Vi beder fogeden om hjælp til at få papirerne nu. Vi tør ikke tage ansvar for fonden længere, og derfor indstiller vi til en likvidation,« siger bestyrelsesmedlem Knud Foldschack.

Plum-fondens formue kom fra afdøde Lise Plum, en velhavende venstrefløjsaktivist, og var for tre år siden ca. 300 mio. værd. I dag skylder fonden 24 mio. kr. til Skat og Nordea. Berlingske Tidende har tidligere afsløret, at hovedparten af fondens uddelinger er gået til bestyrelsesmedlemmernes egne projekter, og at salærer og honorarer til Harlang i de senere år har gjort ham til den største beløbsmodtager af fondens penge.

»At et menneskes formue er blevet administreret på denne måde, er dybt, dybt tragisk. Det er en katastrofe, at så stor en pengekasse kuldsejler,« siger Knud Foldschack.

Flertallet overvejer en erstatningssag mod Christian Harlang, der afviser alle anklager som »varm luft og teatertorden«:

»Advokatrådet har i december efter tre måneders undersøgelser afgjort, at der ikke er noget at gå videre med om mit arbejde for fonden,« siger han.

Bestyrelsesformand Ole Donbæk kalder beslutningen for »et tab for venstrefløjen og den demokratiske debat«.