Venstrefløjen vil have ligestilling i børnehaven

Piger skal også lege med biler, mener Enhedslisten, som vil gøre op med kønsstereotyper i børnehaven. SF bakker op, men Socialdemokraterne siger nej.

SFs ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge bakker op om Enhedslistens plan. For som hun siger: »Det er vigtigt, at pædagogerne er bevidste om, at de ikke pådutter piger, hvordan en rigtig pige er.« Fold sammen
Læs mere

Drenge kan sagtens klæde sig ud som prinsesser, og piger må gerne lege med brandbiler.

Venstrefløjen kræver nu et opgør med kønsstereotyper i børnehaven. Det skal ikke længere være en selvfølge, at piger kan lide lyserøde hjerter, mens drenge foretrækker blå biler.

»Politikerne er enige om, at det er et problem, at vi har så kønsopdelt et arbejdsmarked,« siger Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten og tilføjer:

»Vi vil vise børnene fra starten, at man sagtens kan være dreng og brænde for pædagogik eller pige og mene, at naturvidenskab er spændende. Og vi vil sikre, at alle vores pædagoger er fagligt rustet til at vise børnene, at de kan gøre, hvad de har lyst til.«

Enhedslisten foreslår blandt andet, at man ansætter fagkonsulenter med viden om kønsroller, der skal vejlede pædagogerne om, hvordan man modarbejder kønsstereotyper. Og at man skriver ligestilling ind i daginstitutionsloven.

Lille Lise behøver ikke lege med dukker

De forslag bakker SFs ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge, op om:

»Det er vigtigt, at pædagogerne er bevidste om, at de ikke pådutter piger, hvordan en rigtig pige er, eller drenge, hvordan en rigtig dreng er. Det står i Folkeskoleloven, at man skal opdrage børn til ligestilling, og det må for min skyld også gerne stå i daginstitutionsloven,« siger hun.

Socialdemokraternes Yildiz Akdogan mener også, at det er vigtigt at gøre op med de fastlåste kønsroller.

»For det kan være, at lille Lise ikke har lyst til at lege med dukken og hellere vil lege med bilen,« siger hun.

Men socialordfører Mette Frederiksen (S) påpeger, at Socialdemokraterne ikke støtter en lovændring på området, og skaber dermed splid i et ellers fasttømret S-SF-samarbejde.

Man bør ikke ansætte konsulenter eller ændre pædagoguddannelsen. Men man kan godt skrive ligestilling ind i daginstitutionsloven, mener Helle Sjelle, ligestillingsordfører for de Konservative.

»Det kunne man godt for min skyld,« siger hun.

»Den dag Frederik var Frida«

Enhedslistens forslag kommer som en opfølgning på nogle initiativer, som Karen Jespersen (V) satte i gang, da hun var ligestillingsminister.

Hun iværksatte bl.a. en kampagne, der skulle gøre op med kønsstereotyper i børnehaven. Børnehavebørn blev i den forbindelse introduceret for bøger med titlerne »Den dag Rikke var Rasmus« og »Den dag Frederik var Frida«, hvor kønsrollerne var byttet om.

Bøgerne kom til verden, efter at en undersøgelse foretaget for Ligestillingsministeriet viste, at stereotype forstillinger om de to køn smittede af på dagligdagen i danske daginstitutioner. Tidligere har Nordisk Ministerråd også i en undersøgelse konkluderet, at danske pædagoger har mindst fokus på at undgå kønsstereotyper.

Men nuværende ligestillingsminister Lykke Friis (V) mener ikke, at det er nødvendigt at lovgive på området.

Hun har tiltro til, at pædagogerne i dag er gode nok til at undgå kønsstereotyper.