Venstre vil være så åben som muligt om krigen mod IS

Vi skal være så åbne som muligt omkring krigen mod Islamisk Stat og eventuelle civile tab - dog uden at øge risikoen for vores styrker, lyder ambitionen fra regeringspartiet.

»Jeg ser frem til en snak om mere åbenhed, og så vil jeg gerne høre, hvad andre landes erfaringer er med større åbenhed, som de måske har haft gavn af,« siger Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Forsvarskommandoen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Canada oplyser forsvaret altid, hvor og hvornår landets kampfly har været på vingerne. Og Danmark kan måske lære noget af vores koalitionspartnere om åbenhed.

Det mener Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen (V), som nu vil tale om åbenhed i forsvarsforligskredsen omkring civile tab i de danske luftangreb mod Islamisk Stat (IS) i Irak:

»Jeg ser frem til en snak om mere åbenhed, og så vil jeg gerne høre, hvad andre landes erfaringer er med større åbenhed, som de måske har haft gavn af,« siger han.

Udmeldingen fra regeringspartiet kommer efter, at en britisk organisation har udgivet en rapport, der peger på, at mellem 233 og 732 civile er blevet dræbt under koalitionens luftangreb mod IS i Irak.

Det tal er markant højere end tallet, som koalitionen samlet har meldt ud.

Ifølge Politiken siger lederen af militæraktionerne mod Islamisk Stat, den amerikansk generalløjtnant John Hestermann, at kun to civile er døde, og at missionen er »den mest præcise og disciplinerede i luftkrigens historie.«

Men både for de danske styrkers skyld og for befolkningens skyld, så skal der være mere åbenhed omkring den danske indsats mod Islamisk Stat og konsekvenserne af de danske bomber, mener Venstre-ordføreren:

»Det kan blive en udfordring, for det må ikke bringe vores soldaters liv i fare. Derfor må vi tage en diskussion i forligskredsen og med Forsvaret om, hvor åbne kan vi være. Vi skal selvfølgelig være så åbne, som overhovedet muligt. Men jeg vil gerne sige, at vi på intet tidspunkt må kompromittere vores egne soldaters liv og helbred « siger Peter Juel Jensen.

Der er møde i forsvarsforligskredsen i næste uge. Her skal partierne foruden mere åbenhed også tale om den mulige forlængelse af mandatet til krigen mod Islamisk Stat i Irak. Mandatet udløber til oktober.