Venstre vil stille større krav til sammenførte familier

Der skal stilles krav til de familier, der bliver sammenført i Danmark. Det mener Venstre, fordi manglende krav ifølge partiet også betyder manglende integration.

Hvis man kommer til Danmark i dag som udlænding for at blive sammenført med sin familie, er kravene til, at man skal lære det danske sprog og på anden vis bidrage til det danske samfund, for svage.

Det mener Inger Støjberg (V), politisk ordfører i Venstre, som dermed erklærer sig enig med omtrent hver anden dansker, der ifølge en Epinion-måling foretaget for DR Nyheder vil have reglerne for familiesammenføring strammet.

»Jeg er enig i, at reglerne for familiesammenføring skal strammes, og det er jeg, fordi vi kan se, at de mennesker, der kommer til Danmark som familiesammenført, har sværere ved at integrere sig end andre, hvis ikke man stiller faste krav til dem,« siger hun.

Da VK-regeringen havde magten, indførte de blandt andet i samarbejde med Dansk Folkeparti et pointsystem, hvor udlændinge kunne tjene point til at blive sammenført med deres familier ved blandt andet at færdiggøre en uddannelse eller ved at få noget erhvervserfaring. Men det afskaffede S-regeringen, og det, mener Inger Støjberg, var en fejl.

»Regeringen har både afskaffet pointsystemet og slækket på sprogkravene, og samlet set gør det, at mennesker, der kommer hertil, bidrager mindre til det danske samfund end ellers,« siger hun.

Ifølge Venstres politiske ordfører tog regeringen noget af incitamentet for at bidrage til samfundet fra de sammenførte familier, da de slækkede på familiesammenføringsreglerne.

»Da vi sad i regering, var det sådan, at de, der kom til Danmark, primært kom for at arbejde og uddanne sig. Det vil sige, at de bidrog til det danske samfund. Nu er det lige omvendt, og det er et rigtig stort problem, der vil give efterslæb i mange år. Det betyder, at der kommer mange til Danmark, som aldrig bliver en del af samfundet,« siger Inger Støjberg.

Derfor er der heller ikke nogen tvivl om, at Venstre vil stramme reglerne, hvis de genvinder regeringsmagten ved det folketingsvalg, der nærmer sig med hastige skridt.

»Hvis vi vinder regeringsmagten, så bliver det sådan, at de, der kan og vil, er hjerteligt velkomne, mens reglerne skal strammes over for dem, der ikke kan og vil. Jeg synes, at det er ret og rimeligt at stille krav til mennesker, der kommer frivilligt til Danmark,« siger Venstres politiske ordfører.

Inger Støjberg kan dog ikke sige noget om, hvordan stramningerne kommer til at se ud, men understreger, at partiet arbejder på det i øjeblikket.