Venstre vil skrive mobning ind i loven

Bekæmpelse af mobning bør skrives specifikt ind i lovgivningen, konkluderer ny norsk undersøgelse. Det er vand på Venstres mølle, der mener, at både forældre og skoler skal kunne straffes for at være passive.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan bedst bekæmpe mobning, hvis det står skrevet i loven, at man skal. Det er konklusionen i en ny norsk undersøgelse om skolemiljø, som også peger på sanktioner mod skolerne som et godt redskab til at sikre en bedre indsats.

Og det er resultater, som man tager imod med kyshånd i Venstre. Partiet kom i februar selv med et anti-mobbeudspil, hvor man blandt andet vil have bekæmpelse af mobning helt specifikt skrevet ind i loven som et punkt, der skal overholdes. Loven er for ukonkret, som den er nu, mener socialordfører i Venstre Karen Ellemann (V).

»Det er enormt vigtigt at få forebygget mobning i Danmark, og derfor er det også vigtigt at få gjort tydeligt, hvem der har ansvaret for at standse mobning,« siger hun.

Ansvarsfordelingen er en del af et anti-mobbeudspil, som Venstre kom med i februar, der desuden vil gøre det muligt at straffe de voksne, som ikke griber ind overfor mobning, de er bekendt med.

»Hvis ikke man arbejder målrettet med de her ting, så skal det være muligt at sanktionere. For hvis der ikke er en sanktion i en lovgivning, er der en tendens til, at den ikke tages alvorligt,« siger Karen Ellemann og understreger, at straf selvfølgelig ikke er første skridt.

Skolerne har et stort ansvar, men det er vigtigt heller ikke at glemme forældrene.

»Det er klart et forældreansvar at sikre, at ens børn ikke mobber andre børn. Og derfor skal forældre inddrages og have klar besked om, hvor vigtigt det er, at de deltager aktivt i forebyggelsen,« siger hun.

Hvis forældre ikke lever op til det ansvar, vil Venstre tage loven om forældrepålæg i brug. Det er kommunernes mulighed for at pålægge forældre at gøre noget bestemt.

Karen Ellemann efterlyser også bedre viden om de metoder, der virker.

»Der er idag flere danske forskere, der peger på, at mange af de metoder, der anvendes til bekæmpelse af mobning, formentlig ikke virker, og i nogle tilfælde taler man om, at de ligefrem kan være skadelige. Derfor vil vi sikre en mere systematisk forskning og en bedre systematisk udbredelse af de metoder, vi ved, der virker,« siger hun.