Venstre vil sende Taleban-krigere til andre lande

Venstres næstformand vil undersøge, om der er andre lande, der vil tage imod en gruppe af tidligere Taleban-krigere, som lige nu lever på tålt ophold i Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internationale konventioner forhindrer Danmark i at sende en gruppe tidligere Taleban-krigere tilbage til Afghanistan, fordi de der risikerer at blive forfulgt. I stedet vil Venstres næstformand, Kristian Jensen (V) undersøge, om der er andre lande, der vil tage imod de selverklærede krigsforbrydere:

»Jeg mener, at man bør undersøge, om man kan sende de her personer af sted til andre lande, som er villige til at tage imod dem. Det er helt uacceptabelt, at vi har personer gående relativt frit rundt i Danmark, som måske har været med til at angribe danske soldater. Det er vi nødt til at gå nye veje for at få stoppet,« siger Kristian Jensen.

Taleban-krigerne er blandt i alt 21 personer, der lever på tålt ophold i Danmark, selvom de ifølge eget udsagn har begået alvorlige krigsforbrydelser. Det viser materiale fra Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet, som Søndagsavisen er i besiddelse af. De har angiveligt været en aktiv del af talebanmilitsen, før de flygtede til Danmark.

Kristian Jensen indrømmer, at det nok er de færreste lande, der vil tage frivilligt imod gruppen, men han retter blikket mod Afghanistans nabolande:

»Jeg kan ikke sige på forhånd, hvilke lande der skulle tage imod dem - måske er der et land i regionen. Men hvis vi ikke gør forsøget, vil vi aldrig finde ud af det. Jeg er mindre optaget af, hvilket land de kommer til, end jeg er optaget af, at de kommer ud af Danmark,« siger Kristian Jensen.

Hos hans politiske venner i De Konservative opfordrer man regeringen til at sikre, at Taleban-krigerne bliver retsforfulgt for deres krigsforbrydelser. Samme udmelding kommer fra Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll (LA).

»Det har aldrig været meningen med vores flygtningeregler, at vi skal hjælpe folk, som har begået alvorlige krigsforbrydelser og måske endda mod udstationerede danskere. Derfor er det vigtigt, at vi retsforfølger dem, som har erkendt at have begået krigsforbrydelser,« siger han i en skriftlig kommentar.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) er ligeledes frustreret over situationen, men understreger, at Udlændingestyrelsen undersøger hver eneste sag hvert halve år for at se, »om der fortsat er hindringer for at udsende dem«.