Venstre vil sende somaliere hjem til Somalia

Somaliere skal sendes hjem, når de ikke behøver beskyttelse, siger Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth.

Arkivfoto. Somaliere skal sendes hjem, når de ikke behøver beskyttelse, siger Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth er ikke bekymret over, at Udlændingestyrelsens delegation, som i 2015 ifølge Politiken skulle tjekke Somalias forhold, kun tilbragte én dag i hovedstaden Mogadishu.

- Nej, jeg har tiltro til myndighederne. Vi har i mange år samarbejdet med myndighederne i Somalia og Afghanistan, siger Marcus Knuth.

- Vi sender et signal til de somaliere, som overvejer at rejse til Danmark fra landets sikre områder om, at de kan blive sendt tilbage.

Somaliere skal sendes tilbage til deres hjemland, når forholdene er forsvarlige, selv om de har fået opholdstilladelse i Danmark.

Det fastslår Venstres idlændingeordfører.

- Somaliere i Danmark skal sendes hjem, når de ikke længere har behov for beskyttelse. Danmark skal ikke være varmestue for det halve Mellemøsten og Afrika, siger Marcus Knuth.

I Udlændingestyrelsens rapport hedder det, at "Af sikkerhedsmæssige årsager blev delegationen rådet til kun at besøge Mogadishu en dag og begrænse opholdet til Mogadishu International Airport-område".

Siden har styrelsen udformet en rapport og undersøger, om 800 somaliere kan sendes hjem. De kan miste deres opholdstilladelse og udvises til Mogadishu.

Danmark fokuserer på at sende somaliere med opholdstilladelse tilbage, fordi der kommer langt færre asylansøgere end i 2015. Det er nødvendigt at begrænse tilstrømningen af udlændinge, mener Marcus Knuth.

- Der er to udfordringer. Dels er der asylansøgere, som har behov for beskyttelse. De skal sendes hjem, når forholdene i hjemlandet er forsvarlige, siger Venstres udlændingeordfører.

- Dels kommer der mange, som ikke har behov for beskyttelse. De er migranter fra Afrika, som søger en bedre tilværelse i Europa. De skal ikke til Danmark eller andre EU-lande.