Venstre vil sende minister til Eritrea

Danmark bør gå direkte i dialog med Eritrea om den voldsomme flygtningestrøm fra landet. Det mener Venstres udlændingeordfører, Karsten Lauritzen.

Venstres rets- og udlændingeordfører Karsten Lauritzen er inspireret af den norske tilgang til flygtningestrømmen fra Eritrea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Venstre er klar til at give asylpresset fra Eritrea til Danmark allerhøjeste politiske prioritet.

I lighed med Norge bør Danmark sende en minister til Eritrea for at forhandle direkte med regeringen i det lille afrikanske diktatur på Afrikas Horn.

»Vi er nødt til at finde en varig løsning på asylpresset fra Eritrea,« siger Venstres rets- og udlændingeordfører, Karsten Lauritzen.

Helt nye tal fra Udlændingestyrelsen viser, at antallet af asylansøgere fra Eritrea igen så småt stiger i lighed med sidste år, hvor antallet af asylansøgere fra Eritrea eksploderede i sommeren. 76 af 545 asylansøgere i april var fra det lille afrikanske land. Tallene fra maj måned er endnu ikke offentliggjort.

Forslaget fra Karsten Lauritzen er inspireret af Norge, der netop har sendt statssekretær i Justitsministeriet, Jøran Kallmyr fra Fremskrittspartiet, til Eritrea:

»Eritreiske flygtninge udgør en stor andel af dem, som begiver sig ud på den farlige rejse gennem Sahara og over Middelhavet,« siger Jøran Kallmyr i en pressemeddelelse.

Mange eritreere flygter fra landets frygtede nationaltjeneste, der kan vare i årevis. Flugt fra nationaltjenesten giver asyl i både Norge og Danmark, men det kan ændre sig fremover, spår Jøran Kallmyr:

»Vi har fået signaler om, at de eritreiske myndigheder vil gøre noget ved nationaltjenesten i landet. Det vil først og fremmest være en positiv udvikling for det eritreiske samfund, men det kan også få indvirkning på vurderingen af eritreiske asylansøgere i Norge,« siger Jøren Kallmyr.

Den norske politiker er derfor i dialog med det eritreiske myndigheder om en mulig returaftale for flygtninge fra Eritrea.

»Norge har taget et konstruktivt initiativ, som vi i Danmark skal bakke op om. Vi bør gøre det samme,« siger Karsten Lauritzen fra Venstre.

Med udtalelserne blusser den såkaldte Eritrea-sag atter op i den danske valgkamp. I weekenden kunne Berlingske fortællle, at en række eritreiske asylansøgere har ventet i op til 300 dage på at få deres sager behandlet. Samtidig krævede Dansk Folkeparti, at den ellers skarpt kritiserede rapport fra Udlændingestyrelsen om Eritrea alligevel bør bruges til at sende asylansøgere tilbage til det nordøstafrikanske land.

Oprindelig lagde Udlændingestyrelsen sidste år op til at sende flygtninge fra Eritrea hjem igen med den omstridte rapport om Eritrea i hånden. Efter at Berlingske afdækkede en række problemer med rapporten, blev konklusionerne trukket tilbage, og derfor får stort set alle eritreere i dag asyl i Danmark.

»I øjeblikket er vi en situation, hvor næsten alle fra Eritrea får asyl. Hvis vi ikke gør noget, så ser vi en lignende tilstrømning i år,« siger Karsten Lauritzen.

»Vi er nødt til at indgå i en politisk dialog med Eritrea. Det gør Norge, og det skal en dansk minister også gøre. Den kommende minister på det her område bliver nødt til selv at sætte sig i spidsen for en forhandling med Eritrea. Det er ikke nok at sende sine embedsmænd afsted,« siger Karsten Lauritzen.

Karsten Lauritzen peger på, at det norske skridt indikerer, at Eritrea er ved at bløde op på den frygtede nationaltjeneste.

»Man bliver nødt til at lave en ny rapport om Eritrea og finde en varig løsning med landet. Tusindvis af eritreere drukner i Middelhavet hver eneste år. Det er hverken i Eritrea, Danmark eller flygtninges interesse. Regeringen valgte en fuldstændig katastrofal vej med rapporten om Eritrea. Den vej var ikke farbar og har betydet, at vi formentlig vil se en tilsvarende voldsom tilstrømning fra Eritrea til Danmark i år. Derfor er vi nødt til at gøre noget,« siger Karsten Lauritzen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Mette Frederiksen (S).

Få overblik over Eritrea-sagen (klik på pilene eller træk i billedet):