Venstre vil isolere radikaliserede fanger

Indsatte med radikaliseret adfærd skal isoleres på særlige afdelinger i danske fængsler, foreslår Venstre. Det sker, efter Kriminalforsorgen på to år har modtaget 39 indberetninger om indsatte med mistænkelig, ekstremistisk adfærd.

Indsatte, der udviser radikaliserende adfærd i fængslerne, skal isoleres på særlige afdelinger på linje med rockere og andre fanger, der er i stand til at påvirke andre. Det foreslår Venstre i sit radikaliseringsudspil, fortæller partiets integrationsordfører, Martin Geertsen (V):

»Det kan ikke nytte noget, at vi har radikaliserede mennesker i fængslerne, som i virkeligheden kan sidde der og gøre endnu flere mennesker endnu mere radikaliseret. Det er et kæmpemæssigt problem, fordi at bare en enkelt radikaliseret er i stand til at lave en ubodelig skade på både samfund og mennesker - det har vi jo set i Paris her for nylig,« siger Martin Geertsen med henvisning til terrorangrebet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

Berlingske skriver lørdag, at Kriminalforsorgen i løbet af to år har modtaget 39 indberetninger om fanger, der udviser bekymrende, ekstremistisk adfærd. Indberetningerne stammer fra medarbejderne, og langt de fleste af dem drejer sig om islamisk ekstremisme, oplyser forsorgsfuldmægtig i Kriminalforsorgen Marie Louise Jørgensen til avisen.

Martin Geertsen kalder de 39 indberetninger, der er kommet siden november 2012, for »et alarmerende højt tal«:

»Det er rigtig mange - også set i forhold til, at vi har haft 110 mennesker, der er rejst ud af landet for at kæmpe på Islamisk Stats (IS) side. Og enhver, der bliver radikaliseret i det her land, er jo en for mange,« siger han.

De fængselsansattes fagforening er også opmærksom på problemet, oplyser forbundssekretær René Larsen til Berlingske. Han er godt klar over, at »der har været episoder«, men de nye tal fra Kriminalforsorgen kommer alligevel bag på ham.

»Hvis det er indberetninger, hvor man mener, der ligefrem er en risiko for islamisering, er det faretruende mange,« siger han til avisen.

Regeringen har i sin indsats mod radikalisering og ekstremisme meddelt, at der er »behov for at styrke indsatsen i Kriminalforsorgen, idet klienter i Kriminalforsorgens institutioner også kan være særligt sårbare over for radikalisering«.