Venstre vil ikke vente længere i giftig Hjort-sag

Der må snart komme åbenhed om, hvorfor tidligere Venstre-minister Claus Hjort er sigtet, siger Venstre.

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er sigtet for landsforræderi. Selv har han fortalt, at det skulle være, fordi han til medier har bekræftet et tophemmeligt samarbejde med de amerikanske efterretningstjenester. (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere måneder vil Venstre ikke længere vente på, at der kommer flere informationer om sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen (V) for landsforræderi.

Det skriver partiets politiske ordfører, Sophie Løhde, i en kommentar. Den kommer efter, at Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, har ønsket en kommissionsundersøgelse om sagen.

»Vores tålmodighed i Venstre er opbrugt, og vi er klar til at bruge hele den parlamentariske værktøjskasse til at få svar fra regeringen. Derfor har vi i denne uge stillet en lang række kritiske spørgsmål til regeringen via Folketinget«

»Vi vil ikke afvise en kommissionsundersøgelse, hvis ikke regeringen begynder at levere svar på de mange spørgsmål, der omgiver denne absurde sag,« skriver Sophie Løhde og fortsætter:

»Vi vil ganske enkelt ikke finde os i den lukkethed og magtfuldkommenhed som vi nu igen oplever fra Mette Frederiksen og regeringen.«

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er sigtet for landsforræderi. Selv har han fortalt, at det skulle være, fordi han til medier har bekræftet et tophemmeligt samarbejde med de amerikanske efterretningstjenester.

Et muligt alvorligt brud på hans tavshedspligt, der dækker de informationer han har fået både i Folketingets hemmelige udvalg og som minister.

Politisk har der ikke været mange reaktioner på sagen. Og normalt holder Christiansborg sig da også fra at blande sig i aktive kriminalsager. Men efter fire måneder er Venstres tålmodighed altså opbrugt.

Også Liberal Alliances Alex Vanopslagh vil nu have mere information om sagen. Og muligvis en kommissionsundersøgelse.

»Den her lukkethed, vi har set indtil videre, er hverken vores folkestyre eller Claus Hjort tjent med. Drejer det sig alene om, at han i offentligheden har bekræftet nogle ting, som allerede var offentlig velkendt. Eller er der mere kød på sagen?«

»Og så skal vi have undersøgt regeringens rolle i det her. Er det regeringen, der på den ene eller anden måde oppefra har bestilt, at der skal være en sigtelse af Claus Hjort?,« sagde han onsdag til Ritzau.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har tidligere afvist, at han skulle have blandet sig i sigtelsen af Claus Hjort Frederiksen.

»Jeg kan sige med fuldstændig sikkerhed, at: Jeg har ikke blandet mig i hverken sagen mod Claus Hjort eller mod Lars Findsen. Jeg har været orienteret, men jeg har ikke blandet mig,« sagde han til Berlingske i januar.

/ritzau/