Venstre vil hjælpe kommuner i vandkamp

Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, vil have regeringen til at samarbejde med landets kommuner om at sikre, at de i fremtiden kan håndtere store nedbørsmængder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen bliver nu mødt med et krav fra egne rækker om, at den sammen med kommunerne skal sikre, at Danmark bliver bedre til at håndtere store nedbørsmængder som dem, der i de forløbne dage har ramt landet.

Kravet kommer fra Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, som dermed deler holdning med Dansk Folkeparti (DF) og SF, der i går i Berlingske Tidende efterlyste, at regeringen gør mere for at sikre, at de danske kloakker fremover kan tage imod de nedbørsmængder, som fremtidens klimaforandringer vil medføre.

Eyvind Vesselbo foreslår, at regeringen tager kontakt til kommunerne og i samarbejde med dem får udarbejdet planer for, hvordan de enkelte kommuner fremover slipper for at stå i de samme situationer som dem, de har været udsat for i bl.a. hovedstadsområdet i weekenden.

»Det nytter ikke noget, at regeringen og kommunerne skubber opgaven imellem sig,« siger han:

»Det her er noget, regeringen må tage initiativ til. Vi kan ikke have, at folk får vand i deres kældre, eller at spildevand løber ud i havet eller ind i naturområder, der lige er blevet genoprettet.«

Kostbar opgave

Ifølge Eyvind Vesselbo skal kommunerne have økonomisk hjælp til at løse opgaven, der kan blive endog meget dyr, hvis de fremover skal være i stand til at håndtere mere nedbør med blandt andet større og bedre kloakker, separat spildevandshåndtering og regnvandsbassiner.

Han forklarer, at der er økonomisk hjælp at hente til opgaven i regeringens plan om grøn vækst og de vand- og naturplaner, regeringen snart sender til høring.

Eyvind Vesselbo beskriver sit krav som en opdatering af regeringens såkaldte klimatilpasningsplan fra 2008, der kommer med en lang række anbefalinger til, hvordan kommunerne kan håndtere fremtidens klimaproblemer.

Med kravet om et egentligt statsligt-kommunalt samarbejde går Eyvind Vesselbo længere end klimaminister Lykke Friis (V), der i går i Berlingske Tidende understregede, at opgaven med klimatilpasning skal løses i kommunerne med udgangspunkt i planen.

»Staten og kommunerne har et fælles ansvar, men det er kommunernes myndighedsopgave at føre opgaven ud i livet,« siger Venstres miljøordfører:

»Konsekvenserne af klimaforandringerne er et problem for hele Danmark, og hvis vi venter med at gøre noget, bliver de endnu dyrere at løse,« siger han.

Kommunerne skal i dag i forbindelse med deres spildevandsplaner sørge for, at nybyggede kloakker kan håndtere regn- og spildevand separat. Men ifølge en ny undersøgelse fra den grønne tænketank CONCITO er det færre end hver femte kommune, der har strategier for klimatilpasning. CONCITOs direktør, Thomas Færgeman, anbefaler derfor regeringen at pålægge kommunerne at udarbejde de nødvendige planer.

Formanden for Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Henrik Garver, er fortaler for, at Danmark får en klimatilpasningskommission, der akkurat som bl.a. Arbejdsmarkedskommissionen og Globaliseringsrådet »kan give gode beslutningsgrundlag«.

Samtidig mener han, at Danmark skal have en helt ny tilpasningsstrategi.

»Hvad er det helt konkret, de danske samfund skal forholde sig til?« lyder det fra Henrik Garver:

»En ny plan skal være mere retningsgivende end frivillig. Den skal bl.a. sikre, at der bliver udarbejdet kommunale klimatilpasningsplaner, at nabokommuner skal samarbejde og den slags.«