Venstre vil have omstridt moské under myndighedernes lup

Moskéen på Grimhøjvej i Aarhus skal undersøges for ulovligheder. Det mener Venstre, efter en ung mand fra moskéen har ytret ønske om at gå i hellig krig.

Moskeen på Grimhøjvej 7 i Aarhus Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ung mand, der har boet i Danmark i 27 år, er nu klar til at drage i hellig krig for Islamisk Stat (IS). Det siger han i et interview med DR Nyheder.

»Jeg er selv muslim, og det er min pligt, at jeg hjælper muslimer i nød,« siger han og understreger, at han er parat til at ofre sit eget liv for at redde sine muslimske »brødre og søstre«.

Retsordfører for Venstre Karsten Lauritzen (V) opfordrer på det kraftigste den unge mand til at droppe sin plan om at melde sig under islamisternes faner.

»Det skulle han lade være med. For det bringer hans eget liv i fare, og det gør ham også i stand til at tilegne sig viden om, hvordan man håndterer sprængstoffer og andre ting, der gør, at han kan komme til at udgøre en sikkerhedstrussel, når han kommer tilbage til Danmark,« siger retsordføreren og påpeger, at den unge mand desuden risikerer at blive retsforfulgt, hvis han gør alvor af sine planer og siden vender hjem.

DR Nyheder har mødt den unge mand i moskéen på Grimhøjvej i Aarhus, der gentagne gange er dukket op i debatten om de danske syrienkrigere.

I en bog beskriver den tidligere imam Ahmed Akkari miljøet omkring moskéen som et arnested for terrorisme, hvor flere unge er blevet hvervet til hellig krig.

Mindst 22 af de cirka 100 danske statsborgere, der er rejst ned for at deltage i borgerkrigen i Syrien, har ifølge Østjyllands Politi haft deres gang i den omstridte moské ved Gellerupparken.

Karsten Lauritzen vil nu have de danske myndigheder til at kaste et grundigt blik på moskéen.

»Der er behov for en mere koordineret myndighedsindsats over for Grimhøj-moskéen. For det er helt tydeligt stedet, hvor der, i hvert fald efter min opfattelse, rekrutteres krigere til at gå i krig på ISIS’ (anden betegnelse for IS, red.) side. Og der foregår helt tydeligt en radikalisering af typisk unge mænd med muslimsk baggrund. Og det er helt uacceptabelt,« siger retsordføreren og fortsætter:

»Så Aarhus Kommune såvel som statslige myndigheder må simpelthen gå Grimhøj-moskéen og det trossamfund, som moskéen udgør, efter i kortene for at se, om de begår ulovligheder. Og hvis der foregår nogen støtte til at sende unge i krig i Syrien på ISIS’ side, altså hvor de kæmper for en terrorbevægelse, så skal det selvfølgelig retsforfølges.«

Spørgsmål: Bør man forsøge at få lukket moskéen?

»Det kan vise sig svært, da Grimhøj-moskéen er beskyttet af den grundlovsfæstede ret til religionsfrihed og retten til bederum. Men man må sige, at der er begrundet mistanke for at tro, at der foregår ulovlig, terrorstøttende virksomhed i Grimhøj-moskéen, så jeg vil kraftigt opfordre justitsministeren til at få politiet til at undersøge, hvad der foregår i moskéen.«