Venstre vil granske omstridte regler for overvågning

Oppositionspartiet vil efter en ny EU-dom have de danske logningsregler set efter i sømmene. Foreløbigt er regeringen tavs i sagen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Domstolen har tirsdag underkendt det såkaldte logningsdirektiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at teleselskaberne registrerer og gemmer oplysninger om privatpersoners telefonsamtaler, SMS-korrespondancer og internettrafik.

Derfor vil det være naturligt at diskutere, om de danske logningsregler skal ændres, lyder reaktionen fra Venstre.

»I dag registrerer vi en masse tele- og internetoplysninger, som reelt intet bruges til af hverken politiet eller PET,« siger partiets retsordfører, Karsten Lauritzen (V), i et skriftligt svar.

»Logningsbekendtgørelser er ikke et effektivt redskab i forhold til bekæmpelse af hverken almindelig kriminalitet eller terror. Derfor er det efter Venstres opfattelse udtryk for sund fornuft at se på reglerne,« tilføjer han.

I domstolens afgørelse hedder det, at »direktivet indebærer et meget omfattende og særligt alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger, uden at dette indgreb er begrænset til det strengt nødvendige«.

Som følge af dommen er det nu op til de enkelte medlemslande, hvilke logningsbestemmelser de ønsker at anvende.

Direktivet blev indført som en del af indsatsen mod terror og indført i Danmark i 2007. I fjor blev der foretaget 3,5 billioner registreringer af danskernes tele- og internetbrug. Det svarer til mere end én gang hvert minut døgnet rundt for hver eneste dansker.

Berlingske Nyhedsbureau har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S), men hun har foreløbig ikke reageret på henvendelsen.