Venstre vil give sørgende fædre længere orlov

Det er ifølge Venstre helt skævt, at moderen til et dødfødt barn har ret til 14 ugers orlov, mens faderen blot har 14 dage til at komme sig.

ARKIVFOTO 2011 af Eyvind Vesselbo fra Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Faderen til et dødfødt barn eller et barn, der dør som helt spæd, skal have mulighed for at få længere orlov til at bearbejde sorgen.

Det mener Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo (V), der vil arbejde for en lovændring, så sørgende fædre ikke længere skal være overladt til sig selv. Som reglerne er i dag, kan en mor til et dødfødt barn få 14 ugers orlov til at bearbejde sorgen, mens en far blot kan få 14 dage.

»Det er tale om en periode, hvor begge forældre er i sorg. Derfor foreslår jeg, at moderens 14 ugers orlov og faderens to uger orlov slås sammen, så familien selv kan fordele ugerne og dermed bedst kan komme sig,« siger Eyvind Vesselbo.

Der er endnu ikke stillet et lovforslag, og en eventuel lovændring vil først kunne træde i kraft i slutningen af 2015, understreger han. Men der kan komme skred i tingene, når Folketinget er samlet igen efter sommerferien.

»Det er noget, vi kan tage op med ministeren til august, så man kan få lavet tingene om i løbet af efteråret næste år,« siger Eyvind Vesselbo.

Udmeldingen kommer efter, at en række eksperter over for Jyllands-Posten fredag efterlyser ny lovgivning på området. Flere anfægter også, at en mor, der aborterer mellem 12. og 20. uge, kan få gratis psykologhjælp, mens en far selv må til lommerne.

Ligestillingsordfører for Socialdemokraterne, Rasmus Horn Langhoff (S), siger til avisen, at han vil give fædrene længere orlov uden at tage noget fra mødrene.

I 2013 var der 359 dødfødte børn og børn, der døde i deres første leveuge.