Venstre vil give frit lejde for krysantemum-bomber

Politiet bør lade danskerne aflevere krysantemumbomber i resten af januar uden at risikere straf, mener Venstre. Folks sikkerhed er vigtigere end politiets bødekasse, lyder det.

Foto: Henning Bagger. To unge mænd blev dræbt og to andre hårdt kvæstet ved en ulykke med krysantemumbomber nytårsnat her på Andedamsvej i Skjellerup ved Hobro. For at få bomberne væk fra private hænder, foreslår Venstre at der gives frit lejde til aflevering af det ulovlige fyrværkeri.
Læs mere
Fold sammen

Selv om danskerne generelt er et lovlydigt folk, kan man ikke forvente, at folk frivilligt spankulerer ned på politistationen med deres ulovlige krysantemumbomber og betaler en bøde på 2.000 kroner.

Derfor skal politiet give frit lejde i resten af januar, lyder meldingen fra Venstres innovationsordfører, Jakob Engel-Schmidt (V):

»Det er bekymrende, at nogle hellere afleverer deres krysantemumbomber i en børnehave end på politistationen. Derfor mener Venstre, at vi helt ekstraordinært i januar skal give mulighed for, at danskerne kan aflevere det under frit lejde,« siger han med henvisning til mandagens fund af en krysantemumbombe ved en københavnsk børnehave.

Dermed erklærer Venstre sig enig med Dansk Folkeparti, der de seneste dage også har opfordret politiet til ekstraordinært at sætte lovgivningen ud af spil.

»Det er besynderligt, at politiet ikke selv er kommet frem til denne konklusion. I 2013 havde man frit lejde for aflevering af skydevåben, og der fik man omkring 10.000 skydevåben ind. Det er meget uhyggeligt, hvis flere skal komme til skade, blot fordi politiet ikke er klar til at nedskrive beløbet i bødekassen,« siger Jakob Engel-Schmidt.

Politiet har afvist at indføre frit lejde og har gentagne gange henvist til, at der skal en ekstraordinær situation til, før man sætter lovgivningen ud af kraft - og at folk ikke skal tro, at de kan købe ulovligt krysantemumbomber uden at blive straffet.

Men det argument affejer Jakob Engel-Schmidt:

»For at det ikke skal blive en vane, kan man overveje, om bøden skal hæves markant efterfølgende,« siger han og sparker bolden videre til justitsminister Mette Frederiksen (S).

»Ministeren bør anbefale Rigspolitiet at give frit lejde. Krysantemumbomber kan gøre ualmindeligt meget fortræd, og det er vigtigere at tage hensyn til folks sikkerhed, end at politiet får lov til at udskrive en bøde på 2.000 kroner,« lyder det fra V-politikeren.

Socialdemokraterne har tidligere afvist frit lejde som en dårlig idé.