Venstre vil genindføre »moderne starthjælp« til udlændinge

Udlændinge skal begynde med en ydelse, der svarer til den afskaffede starthjælp, men kan gøre sig fortjent til en ydelse svarende til fuld kontanthjælp. Det er indholdet af et kommende integrationsudspil fra Venstre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udlændinge skal kunne gøre sig fortjent til at få en ydelse, der svarer til fuld kontanthjælp. Men kun hvis de lever op til en række betingelser.

Det er et af elementerne i et integrationsudspil fra partiet Venstre, som onsdag er blevet lækket til pressen.

»Vi har hele tiden kritiseret regeringen for at afskaffe starthjælpen, og med vores udspil arbejder vi på at genindføre starthjælpen,« siger Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen (V), der betegner det som »starthjælp i moderne form«.

Starthjælpen blev indført i 2002 under den daværende VK-regering, men blev siden afskaffet af SR-regeringen.

Men den nye form for starthjælp rummer muligheden for at opnå en højere ydelse, siger Martin Geertsen.

»Vi siger så, at når man er kommet ind, i takt med at man tilegner sig dansk og gør sig mere arbejdsmarkedsparat, forstår danske normer og værdier, så kan man få lidt mere i sociale ydelser,« siger Venstres integrationsordfører.

Idéen i udspillet er, forklarer Martin Geertsen, at udlændinge, der viser vilje til at lade sig integrere og gøre sig arbejdsmarkedsparate, kan ende med at få en ydelse, der svarer til fuld kontanthjælp.

»Det her handler om, at man meget hurtigere skal have integreret folk i det danske samfund. Det prøver vi at styre ved overførselsindkomstsystemet. Alternativet er det, vi ser i dag, hvor asylansøgere får ophold i Danmark og begynder på den høje ydelse, og så er der intet incitament til at lade sig integrere og lære dansk,« siger Martin Geertsen, der understreger, at udspillet endnu ikke er færdigt.