Venstre vil forhøje dummebøder for ikke at nå EU-klimamål

Op til valget til Europa-Parlamentet fremlægger V forslag om at forhøje bøder til lande, der ikke når EU-krav.

- Det Europæiske Energiagentur har konstateret, at 15 ud af 28 EU-lande ikke kommer til at leve op til i hvert fald nogle af 2020-målene. Og hvis ikke engang halvdelen af EU kan leve op til 2020-målene, er der brug for at gøre noget, siger V-spidskandidat til EP-valget Morten Løkkegaard. Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det er i dag alt for let at smøle med klimaindsatsen i EU. Fremover skal lande, der ikke når deres klimamål, mødes med bøder, der er så høje, at de gør ondt.

Det mener Venstre op til valget til Europa-Parlamentet 26. maj.

I et debatindlæg i Politiken onsdag fremlægger partiets spidskandidat, Morten Løkkegaard, en række forslag til en mere ambitiøs europæisk klimaindsats.

Et af dem er, at det skal have »mærkbare konsekvenser at udlede mere end aftalt« af drivhusgasser.

Derfor ønsker Løkkegaard en fordobling af de allerede betragtelige bøder, der er aftalt i EU-systemet.

»I dag er der et system, hvor EU køber CO2-kvoter op og lægger en dummebøde på 8 procent oveni. Der skal strammes op på dummebøderne, så de bliver 15 procent,« siger han.

En række lande dog ikke Danmark har allerede problemer med at leve op til kravene. Og de problemer ventes kun at blive større i de kommende år, siger eksperter.

Bag EU's klimapolitik ligger et ønske om at være et mønsterområde globalt.

Foreløbig er der et mål om at sænke udledningen med 20 procent fra 1990 til 2020.

En del af den mindskede udledning skal opnås i for eksempel industrien, der er blevet pålagt at købe kvoter for CO2-udledning - håbet er, at markedet vil regulere sig selv.

Men i resten af samfundet, for eksempel i forbindelse med transport, landbrug og energiforbrug til bygninger, har landene sagt ja til målsætningerne.

Hvis de ikke når de mål år for år, går EU ud og køber kvoter til dem og pålægger dem ved samme lejlighed en bøde på 8 procent af beløbet.

Sidste år kom det frem i irske aviser, at Irland stod til at udlede så meget mere CO2 end aftalt, at landet kunne blive nødt til at indkøbe kvoter for op mod 4,5 milliarder kroner og få en bøde på cirka 350 millioner kroner.

Den slags bøder vil Venstre nu have fordoblet.

Ifølge Politikens oplysninger har lige nu blandt andet Belgien, Luxembourg, Østrig og Tyskland problemer med at nå deres forpligtelser.

Løkkegaard mener, at forslaget er nødvendigt.

»Det Europæiske Energiagentur har konstateret, at 15 ud af 28 EU-lande ikke kommer til at leve op til i hvert fald nogle af 2020-målene. Og hvis ikke engang halvdelen af EU kan leve op til 2020-målene, er der brug for at gøre noget,« siger han.

/ritzau/