Venstre vil anerkende tvangsoverspisning som diagnose

Hvis tvangsoverspisning bliver anerkendt som en selvstændig diagnose, kan behandlingstilbuddene forhåbentlig blive bedre, lyder det fra Venstre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tvangsoverspisning bør anerkendes og diagnosticeres som en spiseforstyrrelse på linje med anoreksi og bulimi, mener Venstres psykiatriordfører, Jane Heitmann (V).

Udmeldingen kommer, efter at flere eksperter i lørdagens udgave af Politiken vurderer, at der mangler tilbud om psykiatrisk behandling til de 40.000 danskere, der ifølge Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) lider af tvangsoverspisning. Behandlingsformerne findes kun i form af fedmeoperationer og diætister – men ikke psykologhjælp.

»Når flere eksperter taler for, at diagnosen skal anerkendes, har jeg tænkt mig at rejse problematikken over for sundhedsministeren (Astrid Krag (SF), red.), og så vil jeg bede hende komme på banen i forhold til at anerkende diagnosen,« siger Jane Heitmann.

Mens tvangsoverspisning netop er blevet anerkendt som diagnose i USA, vil Sundhedsstyrelsen over for Politiken hverken be- eller afkræfte, om det samme sker inden for en nær fremtid i Danmark.

»Hvis tvangsoverspisning blev anerkendt som en psykisk lidelse, vil det næste spørgsmål, der meget naturligt rejser sig, være om behandlingsproblematikken. Der må sundhedsministeren også komme på banen med, hvilke tiltag hun så mener, der skal til for at hjælpe de her 40.000 mennesker. Den problematik har jeg tænkt mig at rejse over for ministeren,« siger Jane Heitmann.

Det er kun Psykoterapeutisk Center Stolpegård i Region Hovedstaden, der behandler tvangsoverspisere, som ellers må ty til private tilbud, som de selv skal betale for.