Venstre vil afværge nordatlantisk trussel

Venstre vil ændre en aftale, så de nordatlantiske mandater ikke påvirker indenrigspolitikken. Det kan sætte Pia Christmas-Møller uden for indflydelse.

Venstre vil ændre en intern aftale mellem partierne på Christiansborg, der regulerer reglerne for, hvordan man tæller mandater i folketingssalens afstemninger. Det kan styrke VKO, der ellers mistede sit flertal, da Pia Christmas-Møller sprang fra De Konservative og blev løsgænger.

- Som det er nu, så tæller de nordatlantiske mandater automatisk med i afstemninger, og så kommer de indirekte til at blande sig i dansk indenrigspolitik, siger Venstres gruppesekretær Jens Vibjerg.

Den nuværende clearing-aftale betyder, at oppositionen har et flertal på 90 mandater, hvis den får støtte fra Ny Alliance og Pia Christmas-Møller. Det skyldes, at tre af de nordatlantiske folkevalgte per automatik indgår i oppositionens valgforbund, mens kun én støtter regeringen. Hvis den såkaldte clearing-aftale ændres, skal de nordatlantiske medlemmer aktivt beslutte sig for at stemme, hvis de skal tælles med. Dermed vil udgangspunktet være, at regeringen og Dansk Folkeparti igen har flertal - uden Pia Christmas-Møller og Ny Alliance - medmindre de nordatlantiske folketingsmedlemmer vælger at blande sig.

/ritzau/