Venstre vil afværge nordatlantisk trussel

Venstre vil ændre en aftale, så de nordatlantiske folketingsmedlemmer ikke automatisk sikrer oppositionen flertal sammen med Pia Christmas-Møller og Ny Alliance

Venstre vil ændre en intern aftale mellem partierne på Christiansborg, hvor magtforholdet mellem Folketingets to blokke kan afgøres af de nordatlantiske mandater - uanset om de stemmer eller ej. Aftalen efterlader regeringen med truslen om at miste sit flertal, hvis løsgængeren Pia Christmas-Møller og Ny Alliance støtter oppositionen.

- Som det er nu, så tæller de nordatlantiske mandater automatisk med, og så kommer de indirekte til at blande sig i dansk indenrigspolitik, siger Venstres Jens Vibjerg. Han og Venstre ønsker at ændre den såkaldte clearingaftale, så de nordatlantiske folketingsmedlemmer skal vælge at stemme aktivt for at få indflydelse.

Da oppositionen støttes af tre af de fire nordatlantiske mandater, betyder det med de nuværende regler, at oppositionen med støtte fra Ny Alliance og Pia Christmas-Møller vil have flertal på 90 mandater.

/ritzau/