Venstre: Vi skal tage jødernes sikkerhed alvorligt

Efter tragedien i Frankrig kan der være behov for en bedre sikkerhed omkring jødiske institutioner i Danmark, mener Venstre. Også muslimer skal have særlig beskyttelse.

Den jødiske skole Carolineskolen blev i auguast 2014 udsat for hærværk. Arkivfoto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis jøder i Danmark føler sig utrygge efter angrebene i Paris, skal danske politikere tage det alvorligt.

Det mener Venstres udlændingeordfører Martin Geertsen (V), som dermed synes at imødekomme det krav, Det Jødiske Samfund stiller i tirsdagens Berlingske, hvor formand Dan Rosenberg Asmussen i lyset af de seneste dages begivenheder i Frankrig forlanger bedre beskyttelse.

»Jeg synes, Justitsministeriet skal tage en fornyet drøftelse med Det Jødiske Samfund og vurdere, hvorvidt der er behov for opstramninger eller flere ressourcer. Det Jødiske Samfund skal vide. at de bliver taget alvorligt,« siger Martin Geertsen.

I Frankrig har den seneste uges tragiske hændelser blandt andet fået myndighederne til at opgradere sikkerheden omkring landets jødiske mindretal. 5.000 ekstra betjente er blevet sat ind for at beskytte synagoger og jødiske skoler.

Hvor mange ressourcer, der er behov for i Danmark, tør Martin Geertsen ikke spå om. Han gør dog opmærksom på, at det jødiske samfund ikke er det eneste udsatte mindretal.

»Regeringen bør i det hele taget sikre sig, at minoriteter i Danmark føler sig sikre. Det gælder det jødiske samfund, men også muslimerne her i landet. Ser vi til Frankrig har det muslimske samfund angiveligt været udsat for mere end 50 trusler og overgreb siden begivenhederne i sidste uge. Vi må fra politisk hold gøre mest muligt for, at alle former for selvtægt tages i opløbet,« siger Martin Geertsen.

I kølvandet på sommerens betændte Gaza-konflikt, der ifølge Det Jødiske Samfund førte til en »markant« stigning i antisemitiske hændelser herhjemme, mødtes jødiske repræsentanter med daværende justitsminister Karen Hækkerup (S). Konklusionen blev dog, at myndighederne holdt fast i det aktuelle sikkerhedsberedskab omkring de jødiske institutioner.

Men angrebet mod Charlie Hebdo bør tjene som advarsel mod at tage let på sikkerheden herhjemme, advarer Martin Geertsen.

»Det værste, man kunne forestille sig, var, hvis de franske hændelser mundede ud i borgerkrigslignende tilstande,« siger V-ordføreren.

Ifølge Det Jødiske Samfund består sikkerheden ved de jødiske institutioner i øjeblikket af runderinger fra politiet og ubevæbnede vagter.