Venstre: Vi skal spotte unge pigers faresignaler

Det er dybt bekymrende, at hver fjerde 19-årige pige mener at have haft en psykisk lidelse, lyder det fra Venstre, der vil have skoler, læger og forældre til at holde bedre øje med teenagepigerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bør være en øjenåbner, at flere og flere danske teenagepiger kæmper med psykiske problemer. Det mener Venstres psykiatri- og forebyggelsesordfører, Jane Heitmann (V), der finder udviklingen dybt bekymrende.

»Det er dybt bekymrende tal, og kodeordet her er tidligere opsporing. Jo tidligere vi får øje på pigerne, jo bedre muligheder har man for at hjælpe dem,« siger hun.

De tal, ordføreren henviser til, stammer fra en ny, omfattende rapport om danske børn og unges trivsel fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Her har forskere fulgt næsten 7.700 børn og unge fra tre til 19 år siden 2009, og man har særligt fokuseret på de 15-19-åriges psykiske helbred.

Et af resultaterne er, at hver fjerde unge kvinde selv rapporterer, at hun har haft en psykisk lidelse, skriver Berlingske.

Og det må give anledning til eftertanke hos både skoler og de praktiserende læger, mener Jane Heitmann.

»Skolerne må spørge sig selv, om de har været dygtige nok til at få øje på de små faresignaler, som piger jo afsender, når de er i en psykisk ustabil situation. Og så har de praktiserende læger et ansvar for de unge piger, når de kommer i deres praksis - for det gør de jo,« siger Jane Heitmann og uddyber, at lægerne efter hendes opfattelse skal sørge for at spørge ind til, hvordan de unge piger trives i skolen og med deres venner og forældre.

Og netop forældrene bør ifølge ordføreren også holde et mere vågent øje med deres teenagedøtre.

»Vigtigst af alt er jo forældrene. De ser dem hver eneste dag, og forældrene har jo et enormt ansvar for at tage snakken med deres piger derhjemme og være opmærksomme på deres signaler,« lyder det fra Jane Heitmann, der heller ikke mener, at man fra politisk side kan undgå at forholde sig til de mange piger med psykiske problemer.

»Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at vi fra politisk hold skærper informationsniveauet og bidrager til at få fortalt, hvad man skal være opmærksom på,« siger Jane Heitmann.

Hun vil nu bede sundhedsminister Nick Hækkerup (S) redegøre for, hvordan regeringen har tænkt sig at vende udviklingen.