Venstre: Vi kan ikke forhindre tragedier i Middelhavet her og nu

Venstre støtter den tipunktsplan, som EU torsdag skal diskutere. Men der findes ingen kortsigtede løsninger, understreger partiets udenrigsordfører.

Foto: CIRO FUSCO

Mens hundredvis af bådflygtninge ankommer til den syditalienske kyst, skal EUs ledere torsdag drøfte, hvordan man kan afværge kommende tragedier i Middelhavet.

Forud for mødet har Danmark besluttet at støtte op om den tipunktsplan, som EUs indenrigs- og udenrigsministre har fremlagt som oplæg til dagens møde i Bruxelles. Og planen får støtte fra Venstre, fastslår EU- og udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

»Lige nu handler det om at redde så mange mennesker fra druknedøden som overhovedet muligt,« siger han.

Planen indeholder blandt andet forslaget om en civilmilitær operation med beføjelser til at beslaglægge og destruere skibe, der anvendes af menneskesmuglere til at fragte flygtninge over Middelhavet. Derudover vil de europæiske ledere diskutere en fordobling af midlerne til grænsepatruljen Triton.

Men selv om EU skulle blive enige om forslaget, kan man ikke stille noget op imod situationen, som den ser ud lige nu, understreger Jakob Ellemann-Jensen.

»Det bliver ikke løst, uanset hvad vi gør. Der er ingen hverken kortsigtede eller mellemlange løsninger på problemet. Det er en grundlæggende ubalance, som vi må håndtere i fremtiden. Men vi bliver nødt til at erkende, at vi ikke kan løse det her og nu,« siger han.

I EU hersker der samtidig en uenighed om fordelingen af asylansøgere blandt medlemslandene, og det vil formentlig også blive drøftet torsdag. Særligt lande som Grækenland og Italien er under pres for at håndtere flygtningestrømmene fra Afrika, men indtil videre er der ikke politisk vilje til en tvungen omfordeling af asylansøgere.

Danmark kan dog ikke deltage i den diskussion på grund af vores retsforbehold, påpeger Jakob Ellemann-Jensen.

»Men hvis man ser på fordelingen af flygtninge, ville det ikke være Danmark, der skulle modtage flere. Så ville det være andre europæiske lande,« siger han.

Grænsepatruljen Tritons rækkevidde begrænser sig til en afstand på godt 48 kilometer ud for den italienske kyststrækning. Og rækkevidden burde udvides, mener Enhedslisten, der modsat Venstre ikke støtter op om planen.

Heller ikke Dansk Folkeparti er enig i Danmarks linje, fordi problemet - ifølge partiets integrations- og indvandrerordfører, Martin Henriksen (DF) - først og fremmest skal løses, inden flygtningene når til Italien og derefter videre op gennem EU. Derfor er der behov for, at Danmark og resten af EU tager helt andre og konsekvente tiltag i brug, betoner han.