»Venstre ved du ikke, hvor du har«

Regeringen skylder en seriøs revurdering af kæmpevindmøllernes placering, mener Danmarks Naturfredningsforening. Nej, siger Vindmølleindustrien.

Kæmpevindmøller opsættes ved Avedøreværket. Vinger monteres Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen bør seriøst vurdere, om et testcenter for op til 250 meter høje vindmøller kan placeres et andet sted end i Østerild, hvor fredskov og andre naturinteresser står på spil.

Det mener Danmarks Naturfredningsforening (DN), der holder fast i den udlægning, at miljøminister Karen Ellemann (V) har givet et løfte om se på alternativer, før hun fremlægger et forslag til anlægslov om testcentret.

Læs også: Opgør i Venstre om miljøpolitik

- Vi har peget på en mulig placering ved Ringkøbing fjord, og Vardes byråd har peget på en anden mulighed. Men hidtil har regeringen sat kiggerten for det blinde øje, når den har vurderet andre forslag. Vi mangler en seriøs vurdering, og vi har forstået miljøministeren sådan, at det er hun indstillet på at gennemføre, siger præsident i DN, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hun tilføjer dog, at hun på baggrund af de seneste dages udmeldinger er kommet i tvivl om, hvorvidt løftet står ved magt.

- Det sikreste, man kan sige, er at Venstre ved du ikke, hvor du har, siger Ella Maria Bisschop-Larsen. Baggrunden er, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har signaleret, at placeringen af centret ved Østerild i Thy ikke står til diskussion, mens DN altså mener, at miljøministeren var parat til netop den diskussion.

Læs også: Karen Ellemann under pres fra alle sider

Brancheforeningen Vindmølleindustrien kender dog ikke noget til nye konkrete planer om at vurdere, om møllerne kan placeres et andet sted.

- I modsætning til det indtryk man kan få i pressen, er alternative placeringer allerede meget grundigt belyst af et bredt sammensat udvalg, der har arbejdet et år med opgaven. Så jeg vil blive meget overrasket, hvis der på den baggrund kan komme en ny mulighed på bordet. DN har bragt nogle arealer frem, men de var to til tre gange for små og i konflikt med støjkrav.

Men, hvis nogen kan pege på en anden placering, vil vi gerne være med til at vurdere den, siger direktør i Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg.

I dagens Berlingske Tidende indrømmer miljøminister Karen Ellemann (V) at hun ikke, som hun skulle have gjort, orienterede Venstres folketingsgruppe om forslaget til testcenter, før regeringen tiltrådte det. Men hun afviser alternative placeringer og siger, at "vi står samlet og afklarede, ellers ville vi ikke fremsætte lovforslaget."