Venstre varsler sanktioner mod Tyrkiet: »Det skal selvfølgelig have diplomatiske konsekvenser, og det har jeg en hel værktøjskasse med«

Hvis det viser sig, at Tyrkiet har overvåget danskere og sendt en liste med navngivne personer og skoler til myndighederne i Ankara, skal det have konsekvenser, lyder det fra Venstre.

Foto: OZAN KOSE

Tyrkiet er et land under demokratisk afvikling, og deres adfærd er helt uacceptabel.

Sådan lyder det fra Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, efter at Politiken fredag aften kan afsløre, at Tyrkiets repræsentation i Danmark har lavet massiv overvågning i Danmark og sendt en liste til myndighederne i Ankara med bl.a. fire navngivne mænd og 14 danske skoler.

Både personerne og skolerne skal ifølge de tyrkiske myndigheder have tilknytning til Gülen-bevægelsen, som anklages af Tyrkiets regering for at stå bag det fejlslagne kup i landet 15. juli i fjor, og for at være en»terrororganisation på linje med Islamisk Stat«.

»Det her er desværre med til at cementere den udvikling Tyrkiet er i gang med fra et demokratisk land til et mere og mere autoritært land, hvor man så og sige fører register over alle, der er imod styret. Tyrkiet mener, at alle, der har bare den mindste holdning til Gülen-bevægelsen, er både terrorister og imod styret. Det er det, vi desværre igen ser bevis for,« siger Michael Aastrup Jensen.

Ambassadør bedyrede udskyld i sidste uge

På baggrund af Politikens oplysninger, der er kommet til i samarbejde med en række medier i European Investigative Collaboration, har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fredag taget sagen op med Tyrkiets udenrigsminister, Mevlet Cavusoglu, under et NATO-udenrigsministermøde i Bruxelles.

»Jeg har slået fast, at det ikke er lovligt at indsamle og registrere information om danske statsborgeres politiske tilhørsforhold. Alle i Danmark skal kunne ytre sig frit uden frygt for repressalier«, siger Anders Samuelsen til Politiken.

Det er ellers ikke mere end halvanden uge siden, at lederen af Tyrkiets ambassade i Danmark, Bora Kerimoglu, var kaldt til samtale i Udenrigsministeriet.

Kerimoglu skulle den 20. marts forklare sig efter en række artikler i Berlingske, der kunne afsløre, hvordan tyrkiske borgere i Danmark - herunder Naser Khader og Özlem Cekic - i flere tilfælde er blevet angivet af andre herboende tyrkere på en særlig telefonlinje til myndighederne i Ankara.

På mødet bedyrede Bora Kerimoglu, at »tyrkiske myndigheder (...) ikke registrerer personer, der er i opposition til eller kritiske over for regeringen«, ifølge Udenrigsministeriets meddelelse om mødet, skriver Politiken.

Ambassaden vil nu over for Politiken ikke svare på, om den har videresendt oplysninger om formodede Gülen-tilhængere i Danmark, men Michael Aastrup Jensen er fortørnet over den tyrkiske leder af ambassaden.

»Hvis det er sådan, at Tyrkiets ambassadør har løjet, og der virkelig er sådan liste, hvor danske statsborgere og institutioner figurerer, så skal det selvfølgelig have diplomatiske konsekvenser, og det har jeg en hel værktøjskasse med. Men det er bare for tidligt at komme med helt konkret svar på, hvad det kan være, fordi vi kun har det via det her læk,« siger han.

Sveriges ambassadør bekræfter liste

Mens den tyrkiske ambassade i Danmark er tavs om listen, vil Tyrkiets ambassadør i Sverige, Kaya Türkmen, derimod gerne bekræfte, at han og ambassaden står bag den tilsvarende indberetning om Gülen-tilhængere i Sverige, og har sendt den til regeringen i Ankara.

I et interview med det svenske medie Dagens Nyheter siger ambassadøren:

»Vi taler om en terrororganisation, som har gennemført et blodigt kupforsøg i Tyrkiet, hvor hundreder blev dræbt«.

»Det er naturligvis vigtigt at vide, hvem der er tilknyttet den organsiation. Ville du ikke være interesseret i at vide, hvilke skoler i Sverige som er tilknyttet Islamisk Stat? Det er det samme,« siger han.

Michael Aastrup Jensen har nu oven på Politikens afsløring en klar opfordring til alle herboende tyrkere, der har en mistanke om, at de kan være på den tyrkiske liste.

»De skal melde det til politiet, for så kan vi få startet nogle af de her politimæssige efterforskninger og få sendt det signal til Tyrkiet, at det her er langt, langt over stregen, og at vi ikke vil finde os i, at danske statborgere kommer i klemme ved at de står på sådan en liste,« siger Michael Aastrup Jensen.

PET vil af hensyn til efterforskningen ikke oplyse, om efterretningstjenesten kender til udveksling af oplysninger mellem Tyrkiets repræsentation i Danmark og regeringen i Ankara, skriver Politiken.