Venstre tordner over brev, som S i dag sender til over en mio. danskere

Jakob Ellemann-Jensen mener, at Mette Frederiksen »foregøgler vælgerne« med et brev, der udsendes til 600.000 husstande. Socialdemokratiets Dan Jørgensen ser reaktionen som et billede på, at Venstre er »noget bovlamme« i valgkampen.

Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, går nu ind i kommunalvalgkampen ved at henvende sig direkte til danskerne.

Det sker i et brev, der tirsdag sendes til 600.000 husstande – svarende til omkring 1,3 millioner danskere. Det er blandt andet vælgerne i kommuner som Frederikshavn, Randers, Middelfart og Slagelse, der får den personlige hilsen fra oppositionslederen i postkassen, hvor hun lidet overraskende opfordrer til at sætte kryds ved Socialdemokratiet den 21. november.

»Det koster noget, hvis man lokalt skal have muligheden for at gøre velfærden bedre. I daginstitutioner. Skoler. Sygehuse. Plejehjem. Det bliver svært, hvis alle pengene allerede er brugt på skattelettelser. For vi ønsker ikke, at der hvert år skal skæres ned på velfærden,« skriver S-formanden og fortsætter:

»Andre partier ser anderledes på det. Nogle vil fx hellere bruge pengene på skattelettelser. Til dem, der i forvejen tjener mest.«

Brevet vækker harme hos de politiske modstandere i Venstre.

»Det er simpelthen forkert, når Socialdemokratiet foregøgler vælgerne, at den diskussion, vi har på Christiansborg om lettelser af indkomstskatten har noget som helst med kommunalvalget at gøre. Der er så mange forkerte præmisser i det brev, at jeg næsten ikke kan få luft,« siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

Se brevet her. Artiklen fortsætter nedenunder:

Det er ifølge Venstre-ordføreren en grundlæggende falsk modsætning, Socialdemokratiet stiller op mellem skattelettelser eller velfærd.

»Vi er i Venstre meget optaget af borgernær velfærd. Det er derfor, vi har lagt en plan frem, der giver danskerne mulighed for at beholde nogle flere af deres egne penge,« siger han.

Kunne I finde på at gøre noget af det samme?

»Om vi kunne finde på at lyve om kommunalvalget? Det kan jeg klart afvise,« lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen, der dog glæder sig over én ting ved det nye tiltag.

»Jeg er glad for, at Socialdemokratiet holder hånden under PostNord, der er pressede. Når man vil bruge seks millioner kroner på at sende det her brev ud, vidner det jo om, at pengekassen ikke fejler noget i det kongelige danske socialdemokrati.«

Hos Socialdemokratiet afviser Dan Jørgensen, at partiet opstiller en falsk præmis.

»Det handler om de samme værdier. En socialdemokrat i borgmesterstolen vil prioritere velfærd frem for skattelettelser. Og det modsatte med en Venstre-kandidat,« siger han.

Reaktionen fra Venstre ser han som et billede på, at Venstre er »noget bovlamme« i valgkampen.

»Det lyder som om, at Jakob Ellemann prøver at løbe fra sin egen politik. Det ville egentlig klæde Venstre bedre at forsvare det, man mener, med åben pande,« siger han, der er helt sikker på, at brevet fra S-lederen vil overbevise nogle vælgere.

»Mette Frederiksen er en af de mest troværdige politikere i Danmark. Hende tror jeg, mange vil lytte til. Vi hjælper jo hinanden hos os, modsat Venstre, hvor det virker til, at det handler meget om at adskille, hvad der sker på Christiansborg fra, hvad der sker i kommunerne,« siger Dan Jørgensen.

I en måling, som TNS Gallup udførte i december sidste år, pegede 43 procent af vælgerne på, at Mette Frederiksen er den mest troværdige partileder efterfulgt af Kristian Thulesen Dahl (DF), der fik fik 32 procent og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som måtte tage til takke med 12 procent.