Venstre-top: Birthe Rønn har også ytringsfrihed

Ledende Venstre-folk står fast på retten til at tegne profeten Muhammed. Birthe Rønn Hornbechs kritik af karikaturtegninger er ikke partiets politik.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

I et debatindlæg i Politiken revser folketingsmedlem Birthe Rønn Hornbech (V) trangen til at tegne profeten Muhammed.

Men kritikken mod de mange debattører og meningsdannere, der har stået fast på retten til at karikere muslimernes profet, står for den tidligere integrationsministers egen regning, understreger flere ledende politikere i Venstre.

»Birthe har som alle andre ytringsfrihed til at skrive det, hun mener. Jeg er ikke enig med hende. Jeg mener, at ytringsfriheden absolut også gælder de ytringer, som vi ikke selv har forståelse for eller selv ville have ytret, og derfor skal man også have rettigheden til at tegne det, man måtte have lyst til,« siger næstformand Kristian Jensen (V).

I sit debatindlæg problematiserer Birthe Rønn Hornbech ellers netop denne ret:

»Ytringsfriheden blev jo ikke en grundlovssikret ret, for at flertallet skulle forhåne mindretal. Tværtimod giver frihedsrettighederne os ret til at leve i Danmark med vor forskellige tro og kultur. Men uden gensidig respekt kan vi ikke leve med vore forskelligheder,« skriver hun.

Forholdt essensen af debatindlægget, er Kristian Jensens svar ganske kort:

»Det er Birthe.«

Heller ikke politisk ordfører Inger Støjberg (V) er enig med den tidligere minister.

»I Danmark kan man tegne lige præcis, hvad man vil. Sådan har det været i mange, mange år, og det støtter jeg fuldstændig op om,« siger Inger Støjberg, der i kølvandet på sidste måneds angreb i Paris har ærgret sig over, at danske aviser ikke genoptrykte Muhammed-tegningerne fra 2005 i sympati med deres franske kolleger på satirebladet Charlie Hebdo.

Så tegner Birthe Rønn Hornbech Venstres linje i sit debatindlæg?

»Nej.«