Venstre skjuler støtte fra industrien i København

Klokkeklart lovbrud, vurderer eksperter. Hemmelig forening står bag Pia Allerslevs (V) kampagne i København i år.

Venstres spidskandidat i København, Pia Allerslev, kender ikke det debatselskab, som har givet penge til hendes valgkampagne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Venstre modtog mere end 20.000 kroner fra Industriens Arbejdsgivere i København (IAK) ved det seneste kommunalvalg, oplyste partiet aldrig om det kontante bidrag, som loven foreskriver.

Det fremgår af en aktindsigt, som Berlingske har fået i de københavnske partiforeningers oplysninger om private bidrag i København.

Sekretariatsleder i IAK Susanne Andersen fortæller, at organisationen både i år og ved sidste valg støttede Venstre og de Konservative med over 20.000 kroner. Beløbet var specifikt udstedt til Venstre i København, oplyser Susanne Andersen, som læser op af organisationens egen registrering:

»Jeg kan se, at Industriens Arbejdsgivere i København har givet støtte til Venstre i København i 2009, og jeg kan bekræfte, at beløbet er på mere end 20.000 kr.,« siger Susanne Andersen.

Ved ansøgningen om partistøtte skal partierne i en erklæring til kommunen oplyse, hvilke private tilskudsydere der har givet mere end 20.000 kroner. I Venstres ansøgning fra kalenderåret 2009, som Berlingske har fået aktindsigt i, er det kun anført, at partiet fik et større økonomisk bidrag fra en forening, der kalder sig »Debatselskabet Vækst i København« og altså ikke et ord om pengene fra IAK.

Tidligere formand ved ingenting

Ifølge forvaltningsretsekspert og jurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er juraen klokkeklar på området.

»Hvis man modtager partistøtte fra kommunen, så er det en betingelse, at man indsender oplysninger om navn og adresse på private bidragsydere, der indbetaler mere end 20.000 kroner. Den, der afgiver urigtige oplysninger, straffes med bøde eller fængsel indtil fire måneder,« siger han.

Underskriveren af dokumentet, den daværende formand for Venstre i København, Vagn Svendsen, husker intet om IAK-pengene.

»Det kan jeg ikke svare på,« siger han.

IAK understreger specifikt, at beløbet ikke er givet til pengeindsamlingsforeninger, men givet direkte til Venstre i København. Den daværende V-formand afviser dog ikke, at pengene kan være kanaliseret over i det såkaldte debatselskab.

»Ja, det kunne selvfølgelig være. Det kunne være dét, der gav anledning til misforståelser. Men jeg har intet med det selskab at gøre,« siger Vagn Svendsen.

Han tilføjer, at det var Pia Allerslev – Venstres spidskandidat ved det nuværende og forrige kommunalvalg – der stod for pengeindsamlingen til Debatselskabet Vækst i København.

»Det er Pia Allerslev, der har skaffet de penge. Men hvad, det er for et firma, er ikke noget, jeg har undersøgt. Jeg har bare skrevet under på det, når hun siger, at der er nogen, der har betalt over 20.000 kroner, og kassereren siger det samme. Jeg går ikke ind og spørger: Lyver du, eller er det rigtigt, det, du siger. Jeg har bare skrevet under i god tro på, at det selvfølgelig er korrekt,« siger Vagn Svendsen.

Pia Allerslev siger selv, at hun »ikke ved, hvad det er for en forening«.

»Jeg har selvfølgelig hørt om den, fordi den har støttet mig,« siger Pia Allerslev og henviser til den nuværende V-formand i København.

Selskaber med næsten enslydende navne

Forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har i flere år beskæftiget sig med området. Han vurderer, at Venstre i København har kanaliseret sine bidrag igennem debatselskabet for at skjule bidragsyderen.

»Den ene mulighed er, at nogen har puttet pengene i egen lomme, for indbetalingen er tilsyneladende ikke registreret. Den anden og mere sandsynlige mulighed er, at Venstre har sendt pengene rundt i en karrusel igennem debatselskabet. Det er ikke en måde at hvidvaske penge på, men det er en måde at skjule bidragsyderne,« siger han.

Det såkaldte debatselskab har ifølge Erhvervsstyrelsen ikke noget CVR-nummer, og ingen af de Venstre-folk i København, som Berlingske har været i kontakt med, kan eller vil oplyse, hvem medlemmerne af debatselskabet er, eller hvor mange penge det har leveret til partiet.

Aktindsigten viser også, at en forening ved navn »Debatselskabet Københavns Fremtid« gav over 20.000 kroner i 2008. Foreningens navn minder til forveksling om Venstre-profilen Søren Pinds stærkt omdiskuterede pengeindsamlingsklub »Foreningen Københavns Fremtid« fra 2007. Alle tre foreninger har hjemme på samme adresse, hvorfor det givetvis er samme forening, der blot har skiftet navn mindst tre gange over de seneste seks år.

Af aktindsigten fremgår det, at foreningerne havde hjemme på Amager på en adresse, der tilhørte Venstres tidligere kasserer Asmus Lorenzen.

Direkte adspurgt bekræfter den nuværende formand for Venstre i København, Per Lautrup-Nissen, at Venstres kampagne i år får støtte fra en ny forening af samme type. Han »kan ikke huske«, hvad foreningen kalder sig i år, men fortæller, at Venstre i år forventer at modtage ca. en halv million kroner til valgkampen fra private bidrag, og at den nye forening giver et beløb, »som batter« – uden at komme det nærmere.

»Den bidrager løbende. Her i valgkampen er det måske en gang om måneden, at vi får en sjat penge til vores partikasse,« siger Per Lautrup-Nissen.

Han siger samtidig, at han ikke ved, hvem der sidder i bestyrelsen eller poster penge i foreningen og henviser til sin kasserer, Tej Friis Egefjord, som trods flere henvendelser ikke vender tilbage.

Socialdemokrater betalte pengene tilbage

Berlingske beskrev i går, hvordan pengeindsamlingsforeningen Erhvervsklub 2013 gjorde det muligt for tre bidragsydere at betale over 20.000 kroner til Socialdemokraternes valgkamp i Aalborg, uden at deres navne kom frem, som loven ellers tilsiger. Efter afsløringen besluttede de lokale socialdemokrater i går at betale alle beløb over 20.000 kroner tilbage.

Men det samme kan lige så godt ske for Venstre i København, da konstruktionen er den samme.

»Ja, fordi det ene beløb betaler du til Venstre i København, og det andet betaler du til noget andet, som så giver det videre,« siger Per Lautrup-Nissen.Vil I gøre noget for at sikre jer, at det ikke sker?»Det er jo ikke noget, jeg har tænkt nærmere over, før du nævner det her. Så det kan jeg ikke svare på.«

Heller ikke Venstres partisekretær, Claus Søgaard-Richter, vil foretage sig noget i sagen:

»Det er noget, som foregår lokalt i København. Vi kan kun opfordre dem til at leve op til reglerne, men vi går ikke ind og agerer kontrolinstans.«