Venstre siger god for opsigelse af konventioner

Hvis Danmark er utilfreds med eksempelvis statsløsekonventionen, så er det helt legitimt at opsige den, mener Venstres Søren Pind. Han henviser til, at regeringen tidligere på året opsagde statsborgerskabs-konventionen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikken rammer Venstre både indefra og udefra, efter et lækket arbejdspapir viser, at partiet barsler med planer for udlændingeområdet, der potentielt bryder med internationale konventioner ved at forskelsbehandle udlændinge. Men det er ikke tilfældet, siger Venstres Søren Pind (V). Venstre lægger ikke op til konventionsbrud, men til at opsige en konvention. Og det er helt legitimt, siger han.

»I arbejdspapiret skriver vi, at man i yderste nødstilfælde kan opsige en konvention. Eksempelvis kan man opsige statsløsekonventionen, hvis vi er for utilfredse med at skulle give statsborgerskab til nogen, PET vurderer til at være potentielle terrorister,« siger Søren Pind.

Folketingskandidat for Venstre og forsvarsadvokat med speciale i menneskerettigheder Kåre Traberg-Schmidt (V) kritiserer sit parti for at udbasunere et udspil til forskelsbehandling af udlændinge, der bryder med internationale aftaler. Men han medgiver, at visse konventioner kunne trænge til et eftersyn.

»Statsløsekonventionen er en af de internationale konventioner, der trænger til en opdatering. Det bør det være mere klart, hvad man skal gøre med statsløse, der er mistænkt for terror,« siger han.

Men den metode har Søren Pind allerede forsøgt, da han var integrationsminister i 2011.

»Under min ledelse har Integrationsministeriet undersøgt, om man kunne fortolke konventionen om statsløse anderledes, men det kunne ikke lade sig gøre,« siger Søren Pind.

Den nuværende regering har opsagt konventionen om statsborgerskab tidligere på året. I en pressemeddelelse fra Justitsministeriet fra 4. juni 2014 står der:

»Regeringen vil på baggrund af aftalen opsige kapitel 1 i Europarådets konvention af 6. maj 1963 om begrænsning af tilfælde af dobbelt statsborgerskab og værnepligt for personer med dobbelt statsborgerret snarest muligt. Opsigelsesvarslet er i konventionen fastsat til 1 år«.

Kort sagt betyder det, at udlandsdanskere kan bevare deres danske statsborgerskab, selvom de også bliver statsborgere i et andet land. Og at udlændinge, der flytter til Danmark, ikke skal opgive deres oprindelige statsborgerskab for at blive borger i Danmark.