Venstre: Send alle IC4-tog på værksted nu

Det skal gå hurtigt - meget hurtigt - med at indstille de få IC4-tog, der rent faktisk kører, mener Venstre.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Send samtlige IC4-tog på værksted med det samme.

Sådan lyder meldingen fra Venstre, efter at der er fundet nye, alvorlige fejl på de italienskproducerede tog, der er gået fra skandale til skandale.

»Vi ser på det her med dyb alvor. Når Trafikstyrelsen taler om en alvorlig risiko for jernbanesikkerheden, så må der skrides ind lynhurtigt,« siger transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V).

Han er dybt uforstående over for, at der fortsat er 19 »aktive« IC4-tog, når skaderne ifølge Trafikstyrelsen kan medføre »en alvorlig risiko for jernbanesikkerheden«, herunder risiko for afsporing.

Ifølge notater fra Trafikstyrelsen, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, er der fundet tre eksempler på »materialebrud i lejeskålen« ved »forreste akselhjulleje«. Hændelserne - den seneste i marts - har hverken ført til afsporing eller personskader, men den tekniske udredning af problemerne med en revnet lejeskål er ikke opløftende.

»Hvis der er konstateret revner på understellet af nogle tog, jamen så er man nødt til at få dem på værksted og få dem tjekket, inden de kører,« siger Kristian Pihl Lorentzen, der kræver et hurtigt svar fra transportminister Magnus Heunicke (S).

»Vi må have ministerens svar på, hvad der er op og ned i det her, og hvorfor man ikke har valgt at standse togene med det samme i lyset af fejlene,« tilføjer den borgerlige politiker.

Trods problemerne har DSB ingen planer om at tage tog ud af drift. Men DSB er klar til at handle, hvis det bliver nødvendigt.

Trafikstyrelsen har givet DSB til på fredag til at komme med en midlertidig risikovurdering af togene. Den endelige risikovurdering og sikkerhedsvurderingsrapport skal være klar 15. maj.

Berlingske Nyhedsbureau har forsøgt at få en kommentar fra transportminister Magnus Heunicke (S).