Venstre roser ændring af alperegel

Oppositionspartiet glæder sig over, at miljøministeren har besluttet sig for at gøre det lettere for landmænd at dyrke jord på skråninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) er parat til at ændre reglerne for dyrkningen af jord på skråninger, som er omfattet af den såkaldte alperegel.
Det glæder Venstre, som mener, at alpereglen, der skal forhindre erosion, når landmanden eksempelvis svinger ploven, i høj grad er malplaceret i flade Danmark.

»Det er selvfølgelig positivt, og vi er glade for, at Dan Jørgensen er kommet om ikke helt så næsten helt til fornuft i den her sag. Vi har svært ved at forstå, at man vil implementere en regel strammere i Danmark end eksempelvis i Tyskland for at modvirke et fænomen, der stort set ikke eksisterer i Danmark,« siger Jacob Jensen (V), der sidder i Folketingets fødevareudvalg for Venstre.

Landbruget har sammen med Venstre rejst kritik af alpereglen, der gælder i alle EU-lande, også dem uden bjerge. Det er absurd, at Danmark har lagt op til at fortolke reglen strammere end de lande, der rent faktisk har bjerge, lyder kritikken.

»I et så fladt land som Danmark findes jorderosion i meget, meget begrænset omfang. Derfor har vi hele tiden sagt, at vi skulle lade os inspirere af Tyskland, hvor reglerne er mere lempelige. Der er vi ikke helt kommet til, men vi er kommet et pænt stykke af vejen,« siger Jacob Jensen.

Med de nye regler bliver under 250 hektar landbrugsjord berørt af kravet, som tidligere gjaldt for omkring 1.000 hektar. Alpereglen skal nemlig kun gælde de områder, der er særligt udsatte for erosion.