Venstre revser regeringen efter rettelser i pressemeddelelse

Det er under al kritik, at regeringen to gange har rettet i en pressemeddelelse om syriske asylansøgere, mener Venstres politiske ordfører.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, kritiserer, at Justitsministeriet nu to gange har ændret i en pressemeddelelse om asylpolitik, hvor den tidligere minister på området Karen Hækkerup (S) udtaler sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To gange har Justitsministeriet ændret i en pressemeddelelse fra forhenværende justitsminister Karen Hækkerup om syriske asylansøgere, og det får nu Venstre til at lange ud efter både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og den nyudpegede justitsminister, Mette Frederiksen (S).

Ifølge politisk ordfører Inger Støjberg (V) er det således »fuldstændig kaotisk, hvad vi ser fra regeringen lige nu«.

»Man skal altid kunne stole på regeringen, og man kan ikke stole på Helle Thorning og Mette Frederiksen i den her sag. Regeringen skifter forklaringer konstant,« siger Inger Støjberg.

Den første ændring i den omtalte pressemeddelelse fra Justitsministeriet blev foretaget, da det viste sig, at Karen Hækkerups blot én måned gamle udtalelser, der begrundede regeringens varslede asylstramninger, ikke holdt stik.

I pressemeddelelsen på Justitsministeriets hjemmeside stod der oprindelig, at »størstedelen« af de syriske asylansøgere, der kommer til Danmark, ikke er individuelt forfulgte. Men det passer ikke. Politiken påviste mandag, at 1.046 ud af de 1.382 syrere, som sidste år fik asyl, har status som individuelt forfulgte.

Siden blev pressemeddelelsen altså ændret, så der både i teksten og i udtalelsen, som Karen Hækkerup er citeret for, står, at en »væsentlig del« af asylansøgerne ikke er individuelt forfulgte. Men ændringerne stopper ikke her.

På Ekstrabladet.dk kan man således tirsdag formiddag læse, hvordan Justitsministeriet atter har ændret pressemeddelelsen, så Hækkerups citat er tilbage til det oprindelige, mens de øvrige ændringer står ved magt. Ministeriet oplyser til Ekstra Bladet, at det var en fejl, at citatet blev ændret i første omgang.

Venstres politiske ordfører understreger, at der under alle omstændigheder er behov for stramninger på asylområdet, »og det har regeringen ikke gjort med det forslag, den er kommet med«.

»Vi skal tilbage til det system, vi havde før, hvor vi ikke markant adskiller os fra andre lande ved at have bedre forhold, så vi bliver en magnet for asylansøgere. Derudover er det vigtigt, at vi fokuserer på nærområderne, og det er noget, Venstre altid har ment,« siger Inger Støjberg.

Om regeringens asylstramninger skriver Mette Frederiksen i en mail til Politiken tirsdag:

»Det er fortsat Justitsministeriets opfattelse, at en betydelig del af de mennesker, der er på flugt fra konflikten, og hvoraf mange opholder sig i nærområderne til Syrien, overvejende er flygtet på grund af de generelle forhold. Derfor forudser Justitsministeriet også, at de foreslåede regler har et bredt anvendelsesområde«.