Venstre: Regningen for at sænke arbejdstiden er for høj

Alternativet kan ikke gratis sænke arbejdstiden til 30 timer om ugen, mener finansordfører Jacob Jensen (V).

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, slapper af ved partiets sommergruppemøde i et yogacenter på Møn. Men partiets forslag om en arbejdstid på 30 timer om ugen er "helt på månen", mener Venstres finansordfører Jacob Jensen. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det er "helt på månen", når Alternativet som en af partiets mærkesager vil reducere en almindelig arbejdsuge på 37 timer til 30 timer.

Det mener Venstres finansordfører, Jacob Jensen.

I takt med at produktiviteten stiger kan det godt lade sig gøre at sætte arbejdstiden ned og stadig holde fast i lønmodtagernes realløn. Hele øvelsen vil tage 14 år, viser beregninger fra Finansministeriet.

Beregningerne fastslår, at en 30-timers arbejdsuge har "vidtrækkende konsekvenser for de offentlige finanser og den offentlige service".

- Alternativets forslag koster hvert år statskassen omkring 130 milliarder kroner. De penge vil vi mangle til vores velfærdsydelser. Derfor er det helt på månen. Vi bliver tværtimod nødt til at arbejde en smule mere, siger Jacob Jensen.

Folketingets Finansudvalg har tidligere beregnet, at statskassen mister 130 milliarder kroner årligt, hvis arbejdsugen over en periode på ti år. Det skyldes, at Alternativet ikke sænker offentlige ydelser som kontanthjælp og folkepension.

De Radikales finansordfører, Martin Lidegaard, mener, at det ikke holder med en arbejdsuge på 30 timer.

- Hvis vi alle vælger at arbejde 30 timer om ugen, så koster det hvert år statskassen et trecifret milliardbeløb. Det kan vi ikke investere i vore børn, uddannelse og ældrepleje, siger Martin Lidegaard.

Han mener, at regeringen ikke får LO og DA til at forhandle arbejdsugen ned til 30 timer.

- Det får ingen som helst gang på jorden. Men folk skal have mulighed for at gå ned i arbejdstid, når de har små børn. Det giver virkelig mening. I stedet for denne form for betonregulering, mener Martin Lidegaard.