Venstre: Regionerne skal have »Ja-Nej«-klinikker

Det er afgørende, at patienter med uklare symptomer på kræft bliver hurtigt diagnosticeret, lyder det fra Venstre, der vil have »Ja-Nej«-klinikker i det samlede behandlingstilbud.

Der er behov for en række »Ja-Nej«-klinikker, hvor patienter, som ikke umiddelbart kan udredes,  kan blive undersøgt og hurtigt få svar på, om de lider af kræft eller ej, mener Kræftens Bekæmpelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en god ide at oprette såkaldte »Ja-Nej«-klinikker, hvor patienter med »uklare« symptomer kan få klart og hurtigt svar på, om de har kræft eller ej.

Det mener Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde (V), efter Kræftens Bekæmpelse i onsdagens Berlingske præsenterer sit ønske om at forbedre muligheden for hurtig diagnosticering med en stribe nye diagnoseklinikker.

»Det er vigtigt, at vi tænker »Ja-Nej«-klinikker ind i det samlede tilbud ude i regionerne. Det afgørende er, at vi sikrer nogle særlig hurtige undersøgelsesmuligheder, så patienter, der ikke passer ind i de såkaldte kræftpakker, kan få en hurtigere og mere effektiv behandling. Det har de krav på, og det skal vi sikre,« siger sundhedsordføreren til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge ordføreren har Venstre i sin Kræftplan IV allerede har forsøgt at sætte fokus på netop de patienter, der i dag falder uden for kræftpakkerne. En plan som sundhedsminister Nick Hækkerup (S) afviste i efteråret 2014 med den begrundelse, at regeringen allerede har sat sig det mål, at tre ud af fire kræftramte skal overleve kræft i 2025, og at den over de næste fire år investerer over én milliard kroner i bedre kræftbehandling - som blandt andet omhandler, at læger og sundhedsvæsenet skal blive bedre til at stille en tidlig diagnose, så flere kan overleve.

Sophie Løhde ærgrer sig over ministerens beslutning og mener, at der er behov for yderligere tiltag.

»I Venstre har vi netop forslået, at vi skal sikre adgang til en langt hurtigere mulighed for, at praktiserende læger kan sende patienter på sygehuset for at få foretaget for eksempel røntgenbilleder eller en scanning ved den mindste mistanke om kræft,« siger hun.

»Vi har også afsat et betydeligt beløb til, at vi kan få løftet kræftområdet, og her bliver jeg en lille smule ærgerlig over, at regeringen ikke er villig til at igangsætte en Kræftplan IV og være lidt mere ambitiøst på kræftområdet.«