Venstre-profil tager turen fra hovedstaden til Vestjylland: Skal generobre tabt »kerneland«

Mads Fuglede (V), der hidtil har været opstillet i Gladsaxe, kommer til at være på stemmesedlerne i Ringkøbingkredsen, når borgerne næste gang går til valg.

Mads Fuglede (V) har tidligere været opstillet i Gladsaxekredsen i Københavns Omegns Storkreds, men til næste folketingsvalg vil han være at finde på stemmesedlen i Ringkøbingkredsen, der dækker Ringkøbing-Skjern Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ringkøbingkredsen har længe været en af Venstres højborge, hvor partiet traditionelt har fået mange stemmer. Men efter at den tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen stoppede i politik, har kredsen ikke været repræsenteret for Venstre i Folketinget.

Nu kan Venstre dog måske se frem til at generobre højborgen, for partiets udlændinge- og integrationsordfører, Mads Fuglede, er nemlig blevet valgt som Venstres nye folketingskandidat i kredsen efter et kampvalg.

Han har hidtil været opstillet i Gladsaxekredsen i Københavns Omegns Storkreds, men til næste folketingsvalg vil han således være at finde på stemmesedlen i Ringkøbingkredsen. I samme ombæring flytter han også til Ringkøbing-Skjern Kommune, fortæller han.

»Vi ønsker at vende tilbage til svigerfamilien i Jylland, efter at vi har fået en lille dreng. Så begyndte jeg at lede efter muligheder for at vende tilbage, og her var Ringkøbing-Skjern oplagt,« forklarer Mads Fuglede.

Han kalder det samtidig »usædvanligt«, at Ringkøbingkredsen ikke har været repræsenteret for Venstre i Folketinget, da Venstre normalt har været et populært parti i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ved valget i 2019 formåede Venstres kandidat i kredsen, Kenneth Mikkelsen, nemlig ikke at blive valgt.

»Det er en af vores allervigtigste kredse, og jeg er meget stolt over, at de ville have mig som kandidat. De har et meget, meget stærkt Venstre-DNA derude. Det er Venstres kerneland. Den har så mange medlemmer, at den altid bør have et mandat i Folketinget for vores parti,« mener han.

Går imod strømmen

Det er dog ikke alle folketingspolitikere, der nødvendigvis skifter bopæl for at bo i den kreds, hvor de er opstillet. Statsminister Mette Frederiksen (S) skiftede eksempelvis sin valgkreds i Ballerup ud med Nordjylland inden folketingsvalget i 2019 uden at flytte dertil.

»Man ser i højere grad, at folketingsmedlemmer flytter tættere på København. Jeg har dog valgt at gå imod den strøm,« siger Mads Fuglede.

Han vil ikke nødvendigvis opfordre andre politikere til at bosætte sig i den kreds, hvor de er opstillet. Det er forskelligt fra kreds til kreds, hvad der giver mening, fortæller han.

»Kredsene er meget forskellige, og de har forskellige traditioner. Jeg har bare vurderet, at hvis jeg skulle rykke til Jylland, så skulle det være en kreds, hvor jeg også havde lyst til at bo,« siger Mads Fuglede.

Vil du opfordre andre til at gøre det samme?

»Ja, hvis det passer med den kreds, som de repræsenterer, så skal de da gøre det. Men det er meget forskelligt fra kreds til kreds.«

Men synes du, at det er et godt princip, at man som udgangspunkt bor i den kreds, hvor man er opstillet?

»Nej. Mange er gode til at repræsentere deres kreds, selv om de ikke bor i kredsen,« siger Mads Fuglede.