Venstre-politikere vil have velfærdsforsikringer

Danskerne skal selv forsikre sig til nogle velfærdsydelser, lyder det fra en række Venstre-folk, der ikke mener, at regeringens optjeningsprincip for udlændinge er nok.

Fedmeoperationer er blandt det, som danskerne selv burde finansiere gennem sundhedsforsikringer, mener Venstres Karsten Nonbo, og flere andre V-folk bakker op om, at danskerne bør forsikre sig til dele af velfærden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske velfærdssamfund skal drejes i retning af et forsikringssamfund, hvor borgerne selv skal forsikre sig, hvis de vil have adgang til en række af de ydelser, der i dag stilles gratis til rådighed.

Sådan lyder det opsigtsvækkende budskab fra flere Venstre-folk, der tager fat på en ømtålelig debat i regeringspartiet Venstre, som i mange år har støttet et velfærdssamfund med fri og lige adgang til for eksempel sundhedsydelser. Venstre-folkene mener, at presset på velfærdsstaten gør det nødvendigt at se kritisk på den skatteyderbetalte velfærd.

»Hvis vi skal opretholde vores nuværende levestandard og velfærdsydelser, så kan én af vejene være, at der er visse ting, folk selv må forsikre sig imod. Men hvis man bliver akut syg eller får en lidelse, så du ender i kørestol, så skal der være lægehjælp til dig. Det kan være andre ting inden for sundheds- og socialvæsenet,« siger Venstres formand for Sundhedsudvalget, Preben Rudiengaard, der vil have regeringen til at nedsætte et ekspertudvalg efter valget, der skal se på spørgsmålet.

Udmeldingen kommer, netop som regeringen er på vej til at præsentere et katalog med forslag til ydelser, som udlændinge ikke skal have adgang til de første år i landet. Det skal ifølge regeringen være med til at fremtidssikre velfærdssamfundet. Ifølge medlem af Integrationsudvalget for Venstre Eyvind Vesselbo er det bare ikke nok.

»Optjeningsprincippet vil ganske givet ikke give den økonomi, der skal til for at redde velfærdssamfundet. Man er nok nødt til at kombinere det med forsikringsordninger på en række områder,« siger Vesselbo, der peger på, at optjeningsprincipper som hovedregel kun angår en lille gruppe udlændinge uden for EU, mens forsikringsordninger gælder for alle.

Venstres Karsten Nonbo skelner mellem sygdomme og ulykker, der rammer tilfældigt, og sygdomme og uheld, som borgerne selv har et ansvar for - som f.eks. livsstilsygdomme.

»Det skal ikke gælde sygdom, der er alle mands herre. Der skal vi være solidariske. Men hvad med narkomanen? Det er ikke så let. Og det samme med fedmen. Derfor behøver det ikke være en enten-eller forsikring. Det kan også være en form for forsikring med selvrisiko. Man skal bare ikke helt gratis kunne gå til lægen og sige, at jeg vil gerne fedmeopereres,« siger Karsten Nonbo.

Også partifællen Jens Kirk ønsker en åben debat om forsikringer. »Der kunne godt være nogle områder, hvor man skulle forsikre sig selv frem for at sige, at det er samfundets ansvar. For eksempel i forhold til sport, hvor man kunne forsikre sig i forhold til tabt arbejdsfortjeneste. Hvis jeg spiller fodbold, og brækker et ben, så er det ikke rimeligt, at samfundet skal betale for det i form af sygedagpenge,« siger Jens Kirk.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Nina Smith kalder forsikringsdebatten for nødvendig. Forsikringer vil nemlig virke langt mere effektivt end regeringens optjeningsprincipper. »Det her er anderledes, for det handler om den brede befolknings rettigheder og adfærd. Når jeg var betænkelig i forhold til optjeningsprincipperne, så var det fordi det bare blev afgrænset til indvandrerne. Jeg tror også, at det skal med i billedet på et tidspunkt, men det kræver så også, at man har lavet andre reformer,« siger Nina Smith.

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, afviser dog blankt partifællernes forslag. »Vi mener ikke, der er behov for at indføre forsikringsordninger. Kernen i det er, at vi har et princip om, at man yder efter evne og nyder efter behov. Men i forbindelse med optjeningsprincippet er det jo sådan, at man ikke har haft mulighed for at yde endnu.«