Venstre-ordfører brød Folketingets regler med valgsponsor

Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, brød Folketingets regler, da han hjalp en af sine valgkampsstøtter til at generere et betydeligt pengebeløb under en konference på Christiansborg. Medlemmer af Folketingets præsidium kræver forklaring, og Folketingets formand forlanger overskuddet tilbagebetalt.

Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, arrangerede i fællesskab med Foreningen Danske Kraftvarmeværker en konference på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en historie om valgkampsstøtte, offentlige penge i forkerte lommer, brud på Folketingets regler, lobbyinteresser, et tæt forhold mellem en folketingspolitiker og en økonomisk donor, et par gode flasker cognac og tusindvis af kuglepenne.

Det hele tog fart torsdag den 26. februar, hvor en stor del af den danske energibranche var samlet til konference under overskriften »Fremtidens Klima- og Energipolitik« på Christiansborg. Rammerne fejlede ikke noget. Folketinget havde gratis stillet den historiske Fællessalen til rådighed for de cirka 140 deltagere, som havde indfundet sig i lokalet med portrætmaleren Oscar Matthiesens ikoniske endevægsmaleri af Den Grundlovgivende Rigsforsamling fra 1915. Folketingets »arrangementsteam« havde sørget for AV-udstyret og stillet stolene på række. Selv rengøringen var betalt af ­folkestyret.

Sådan er gæstfriheden på Christiansborg, når et folketingsmedlem ønsker at arrangere en konference med politisk indhold. Folketingsmedlemmet skal blot overholde et par simple regler: Man må ikke bruge de eftertragtede lokaler til kommercielt brug, og der må »ikke opkræves gebyr for deltagelse«, som overstiger udgifterne, som er »nødvendige for den praktiske gennemførelse af arrangementet«. Og vigtigst af alt: Låner man Folketingets lokaler, må det ikke give overskud.

»Det er væsentligt, at lån af Folketingets sale ikke medfører økonomisk gevinst for de eksterne organisationer og foreninger,« står der sort på hvidt i Folketingets regelsæt.

Det var Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, og interesseorganisationen Foreningen Danske Kraftvarmeværker (FDKV), der stod bag arrangementet. Lilleholt havde det overordnede ansvar for konferencen. Han havde booket den eftertragtede sal på Christiansborg og skaffede efter eget udsagn oplægsholdere som den klima­politiske skeptiker Bjørn Lomborg, tidligere klimakommissær Connie Hedegaard og kommunikationsrådgiver Michael Kristiansen til konferencen. Af invitationen, som var layoutet med Venstre-logo og -skrifttype, fremgik det, at deltagerne blev opkrævet et deltagergebyr på 1.550 kroner eksklusive moms for at tage del i den fem timer lange seance på Christiansborg.

Men det opkrævede beløb overstiger umiddelbart langt arrangørernes udgifter til arrangementet, og direktøren for Foreningen Danske Kraftvarmeværker, Erik Nørregaard Hansen, bekræfter over for Berlingske, at arrangementet har givet et overskud, som er indgået i »foreningens normale drift«. Hvor stort et plus på kontoen, arrangementet på Christiansborg har genereret, vil den fåmælte direktør imidlertid ikke ud med.

Cognac som tak for hjælpen

Men kigger man på arrangementets karakter tyder meget på, at de fem timer i Folketinget har været en lukrativ forretning for kraftvarme-lobbyisterne. Berlingske har talt med en række af deltagerne på konferencen. En betragtelig del af deltagerne har betalt for at være med. Selv en af medarrangørerne NGF Nature Energy – som i øvrigt fralægger sig ethvert medansvar for økonomien i projektet – betalte ifølge administrerende direktør Ole Hvelplund 13.950 eksklusive moms for sine ni deltagere i konferencen.

Der er også skattekroner med i regnskabet. Flere af de offentlige myndigheder betalte for at møde op. Naturstyrelsen sendte eksempelvis tre personer til konferencen og betalte 4.650 kroner eksklusive moms for at være med, mens Tønder Kommune betalte for, at Venstres kommunalbestyrelsesmedlem Bo Jessen kunne deltage.Til de regnskabsinteresserede kan det oplyses, at dagen begyndte med kaffe og rundstykker. Godt to timer senere blev der serveret en frokosttallerken samt et glas vin, øl eller vand i Folketingets restaurant, Snapstinget. Hen ad eftermiddagen var der igen en kaffepause. Denne del betalte arrangøren for.

»Det var egentlig udmærket, men det har ikke kostet 1.550 kroner, det er helt sikkert,« siger Venstre-politikeren Bo Jessen om forplejningen.

Baseret på Snapstingets konferencepriser beløber forplejningen sig til rundt regnet 270 kroner per deltager. Og med 140 deltagere kan det meget vel have kostet i omegnen af 38.000 kroner for arrangørerne. De cirka 10 oplægsholdere fik desuden en god flaske cognac for at stille op. Ifølge en af modtagerne er der tale om en Pierre Ferrand, som kan anskaffes for omkring 1.100 kr., og lægger man det til grund, ser det ud til, at arrangørerne har haft udgifter for cirka 50.000 kroner. Men da de samlede indtægter måske er løbet op i over 130.000 kroner, selv hvis man antager, at 50 af de 140 deltagere ikke har betalt for at deltage, ser Foreningen Danske Kraftvarmeværker ud til at have forladt Christiansborg med givtige sorte tal på bundlinjen.

Lykketoft: Overskud retur

Det er langtfra første gang, at interesse­organisationen har indkrævet høje deltager­gebyrer for at deltage i arrangementer på Christiansborg. Så sent som i oktober sidste år reserverede Lars Christian Lilleholt selvsamme sal på Christiansborg til Foreningen Danske Kraftvarmeværker til en to dages »energipolitisk åbningsdebat« til en pris af 6.000 kroner per deltager med Venstres revisor, Flemming Heden Knudsen, som konferenceleder. Den energipolitiske oktober-debat er et årligt tilbagevendende arrangement på Christiansborg.

Men hvor mange penge, Lars Christian Lilleholt i alt har hjulpet Foreningen Danske Kraftvarmeværker med at indsamle, ønsker foreningens direktør ikke at oplyse.

»Men det er os, der tager det ind som vores indtægt. Det er os, der har haft arbejdet. Sådan må det være,« siger Erik Nørregaard Hansen om arrangementet i februar og fortsætter­:

»Vi har også arrangementer, som giver underskud en gang imellem. Så er det vel fair nok, at vi også får en mønt ind en gang imellem?« siger kraftvarme-direktøren.

Men den udlægning er flere medlemmer af Folketingets Præsidium bestemt ikke enige i. Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), fastslår, at »man ikke kan samle penge ind på den måde«, og opfordrer Foreningen Danske Kraftvarmeværker til at tilbagebetale sit overskud.

»Det er meget overraskende, at det er foregået, da det er i strid med reglerne. Jeg vil bede den pågældende organisation om et regnskab. Hvis der er et overskud, så synes jeg, at den mest indlysende udgang af det er, at de betaler det til Folketinget,« siger Mogens Lykketoft.

Det vil kraftvarme-direktøren dog ikke love.

»Hvis Folketinget beder om det, så tager vi en snak med Folketinget om det. Jeg har ikke flere kommentarer,« siger Erik Nørregaard Hansen og afbryder interviewet.

Direkte adspurgt siger Lars Christian Lilleholt, som første gang blev valgt til Folketinget i 2001, at han ikke var bevidst om Folketingets regler.

»Det har ikke været min opfattelse, at man ikke kunne opkræve et gebyr for deltagelse, som også lå udover de omkostninger, som var direkte forbundet med afholdelse af konferencen,« siger han.

Han vil oplyse sine »samarbejdspartnere« om, at fremtidige arrangementer i Folketinget ikke skal generere et overskud.

»Når vi fremadrettet laver møder, som beror på lokaliteter i Folketinget, så vil jeg gøre samarbejdspartnere opmærksom på, at der må ikke opkræves et højere gebyr, end det som dækker omkostningerne,« siger han.

Konferencen blev holdt i Fællessalen på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

Lilleholt i Venstres inderkreds

Den måske upåagtede organisation Foreningen Danske Kraftvarmeværker har store ambitioner. Foreningen har blandt andet som officiel målsætning at være »medbestemmende omkring nye tiltag på energiområdet« og ønsker at »deltage i lovforberedende arbejde«, som foreningen formulerer det på sin hjemmeside.

Det kræver gode forbindelser på Chris­tiansborg. En af foreningens bedste kontakter er Lars Christian Lilleholt. Udover at være en af V-formand Lars Løkke Rasmussens tætteste allierede helt tilbage fra tiden i Venstres Ungdom, er Lilleholt en central figur i Venstre. Han har de seneste seks år været medlem af Venstres gruppebestyrelse og har i mange år været en højt profileret politiker på energiområdet. Ikke mindst på Fyn, hvor han ved siden af sit folketingsmandat og sæde i Odense Byråd også er næstformand for Fjernvarme Fyn A/S, medlem af bestyrelsen for Energi Fyn, formand for Fynsnet, medlem af bestyrelsen for Odense-baserede NGF – Nature Energy Biogas og næstformand for Dansk Fjernvarme.

Lilleholt har adskillige gange talt kraftvarme­værkernes sag og blandt andet kritiseret afgiftsniveauet på naturgas, som flere af de decentrale kraftvarmeværker bruger­ som brændsel.

Forholdet til Foreningen Danske Kraftvarmeværker (FDKV) går flere år tilbage. I marts 2010 betalte organisationen til eksempel en rejse til Strasbourg for Lilleholt, og frem mod den kommende valgkamp har FDKV betalt valgkampsmateriale for Lilleholt for op mod 10.000 kroner.

Berlingske har talt med Lars Christian Lilleholt om sagen over flere omgange. Først vil V-politikeren ikke fortælle om den økonomiske­ støtte.Får du noget partistøtte fra foreningen?»Jeg har ikke modtaget noget,« sagde han.

Senere i forløbet erkender han, at han har fået 2.000 såkaldte gardinkuglepenne inkluderende sit navn og en opfordring til at stemme på ham til brug for valgkampen betalt af interesseorganisationen.

»Når vi når frem til min valgkamp, så vil der blive givet naturalier, og det opfatter jeg det her som,« siger Lilleholt og vurderer, at det har en værdi af mellem 8.000 og 10.000 kroner.Kan du forstå, hvis nogen ser en sammenhæng mellem, at du får hjælp med kampagne­materiale, og at det så bliver betalt tilbage ved at hjælpe med denne konference?

»Nej. På det tidspunkt, hvor min kreds modtog kuglepennene, da var der slet ikke overvejelser om, at der skulle afholdes konference herinde,« siger Lars Christian Lilleholt.

Han har dog tidligere hjulpet foreningen med at arrangere lignende konferencer på Christiansborg. Koblingen møder hård kritik­ blandt medlemmer af Folketingets Præsidium.

»Det lugter af en vennetjeneste. Man gør det at låne lokaler på Christiansborg til en pengemaskine for ens venner, som i andre sammenhænge understøtter ens politiske aktiviteter,« siger Enhedslistens medlem af præsidiet, Per Clausen, som nu vil have undersøgt sagen nærmere.

Dansk Folkepartis medlem af præsidiet kræver også en forklaring fra Venstres energiordfører.

»Det her skal Lilleholt selvfølgelig redegøre for over for præsidiet,« siger Pia Kjærsgaard.

Lars Christian Lilleholt er langtfra den eneste folketingspolitiker, som har modtaget valgkampsstøtte fra Foreningen Danske Kraftvarmeværker. Mindst tre andre MFere har ifølge Berlingskes oplysninger modtaget valgkampsmateriale forud for den forestående valgkamp. Organisationen ser ud til at gå efter ordførerne på særligt klima- og energiområdet. Enkelte politikere har takket nej.

»Jeg synes, at man bør holde en vis armslængde til de interesseorganisationer, som vi skal have noget at gøre med i vores daglige arbejde. Energiområdet er et af de mest politisk regulerede, som findes, og derfor har fjernvarmesektoren en stor interesse i at være på god fod med de politikere, som skal tage beslutningerne,« siger Dansk Folkepartis energiordfører, Mikkel Dencker.