Venstre om USAs angreb i Syrien: Forhåbentlig begyndelsen på enden for Assad

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, kalder det »den helt rigtige beslutning«, at USA i nat angreb Syriens regime med Tomahawk-missiler.

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen kalder USAs angreb i Syrien for »den helt rigtige beslutning«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nødvendigt træk.

Sådan beskriver Michael Aastrup Jensen, Venstres udenrigsordfører, nattens dramatiske eskalering af konflikten i Syrien.

Amerikanske flådefartøjer i det østlige Middelhav affyrede i nat 59 Tomahawk-missiler mod en syrisk luftbase nær Homs i det nordlige Syrien. Seks personer meldes ifølge nyhedsbureauet Reuters dræbt.

Det er første gang i løbet af den seks år lange og uhyre blodige borgerkrig, at USA retter et militært angreb mod Syriens præsident, Bashar al-Assad, og hans regime. Angrebet er ifølge USAs præsident, Donald Trump, en nødvendig reaktion på det syriske regimes kemiske giftangreb på egne borgere tidligere på ugen, hvor flere end 80 mennesker blev dræbt. Mange af de dræbte var børn.

»Det var den helt rigtige beslutning, at USA angreb. Når nogen bruger kemiske våben, er man nødt til at trække en streg og følge op med handling. Ellers giver man ikke bare præsident Assad, men også andre diktatorer carte blanche til at bruge sådan et våben,« siger Michael Aastrup Jensen.

Ifølge Venstres udenrigsordfører kan nattens missilangreb være begyndelsen på enden for Syriens diktator.

»Den langvarige konsekvens bliver forhåbentlig, at præsident Assad ikke har nogen fremtid i Syrien, for der kommer aldrig fred i Syrien, så længe Assad har noget som helst at sige. Det er gætværk, men jeg tror, at Donald Trump vil undergrave Assad. Og jeg tror, at det vil foregå under radaren,« uddyber Michael Aastrup Jensen.

Nattens angreb øger spændingerne mellem USA og Rusland, som meget aktivt støtter præsident Assad regime i krigen mod egne borgere. Ruslands præsident, Vladimir Putin, har allerede fordømt USAs angreb som en aggression mod en suveræn stat og en krænkelse af folkeretten. Det skriver russiske nyhedsbureauer ifølge Ritzau på baggrund af en meddelelse fra Kreml.

»Man skal lægge vægt på, at Rusland har meget, meget kraftigt antiluftskyts i Syrien. Og så vidt jeg forstår, blev det ikke anvendt i forbindelse med det amerikanske angreb,« siger Michael Aastrup Jensen:

»Jeg tror også, at man skal lægge vægt på Ruslands udmelding i går om, at den russiske støtte til Assad ikke er ubetinget. Rusland ved godt, at det er svært med kemiske våben.«