Venstre og Konservative forlader folkekirkeforhandlinger

De to partier vil ikke »sætte folkekirkens unikke væsen på spil«, og derfor vender de nu forhandlingerne om en reform af folkekirken ryggen.

Arkivfoto. Udbyneder Kirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rasborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens plan om en omfattende reform folkekirkens styring i fremtiden har torsdag lidt et alvorligt tilbageslag, da både Venstre og de Konservative har meddelt kirkeminister Marianne Jelved (R), at de forlader forhandlingerne.

De to partiers kirkeordførere, Flemming Damgaard Larsen (V) og Charlotte Dyremose (K), forklarer, at de ikke ønsker at være del af regeringens planer, som de blandt andet frygter for kan udvikle sig til oprettelsen af et kirkeråd herhjemme.

»Uanset, at regeringen har fremlagt forslag, som er mindre vidtgående end et egentlig kirkeråd, så ønsker vi ikke at sætte folkekirkens unikke væsen på spil. Det eksperiment har vi i dag sagt nej til,« forklarer de to ordførere i en fælles udmelding torsdag eftermiddag.

Regeringens planer om en såkaldt styringsreform for folkekirken blev sat i søen som en del af regeringsgrundlaget.

Her gjorde regeringen det klart, at den »ønsker inden for folkekirkens grundlovssikrede særstilling at indrette en mere tidssvarende og klar styringsstruktur for den danske folkekirke.«

Målet er blandt andet at sikre en »klar ansvarsfordeling for økonomiske og indholdsmæssige forhold,« hedder det i regeringsgrundlaget.

Men Venstre og de Konservative frygter den retning, som forhandlingerne ifølge dem har taget, og derfor sætter de foden ned og vender Marianne Jelved ryggen.

De understreger, at det er vigtigt for begge partier, at den danske folkekirke også i fremtiden har en decentral styringsstruktur.

»Vi har fra starten været bekymrede for, at regeringens nye kirkestruktur kunne være en glidebane i retning af et egentlig kirkeråd eller synode, der vil ende med at komme til at udtale sig på folkekirkens vegne. Det ønsker vi ikke,« forklarer de i den fælles udmelding.

Dansk Folkeparti har allerede forladt forhandlingerne for omkring en måned siden, da partiet heller ikke kunne se sig i en aftale, og derfor forventer Charlotte Dyremose også, at regeringen nu opgiver reformplanerne.

»Det er min helt klare forventning, at regeringen ikke laver det her, når der ikke kan skabes bred opbakning. Det er helt fast praksis på det folkekirkelige område, at når man laver lovgivning, så gør man det med bred opbakning i både Folketinget og i kirkelig kredse,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau og understreger:

»Regeringen må nu erkende, at der er ikke er bred opbakning og lægge projektet i skuffen.«