Venstre: Mor med tre børn får 20.300 kroner på kontanthjælp

Jakob Ellemann-Jensen (V) mener, at kontanthjælpssystemet er generøst og en håndsrækning.

Jakob Ellemann-Jensen (V) mener, at Danmark har et meget generøst kontanthjælpssystem. Enhedslisten mener dog, at loftet sender tusindvis af børn ud i fattigdom. Scanpix/Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En enlig mor med tre børn vil få 20.300 kroner efter skat om måneden. Et par, der er på kontanthjælp og har to børn, modtager 23.200 kroner efter skat.

Sådan siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, fra talerstolen til Folketingets åbningsdebat. Han mener derfor, at kontanthjælpssystemet trods kontanthjælpsloftet er helt rimeligt.

»Vi tager som samfund ikke penge fra mennesker. Vi giver penge til mennesker. De beløb, vi giver, er ganske generøse.«

»Det kan vi godt være bekendt. Det er jeg stolt af. Det er generøst og en håndsrækning.«

Kontanthjælpsloftet har mødt stor kritik i den røde blok. Det lagde politisk ordfører Nicolai Wammen (S) heller ikke skjul på i debatten torsdag. Han stiller sig uforstående over for, at Venstre kalder det en håndsrækning.

»Det, at man tager 2600 kroner fra en enlig mor, må jeg så forstå som en håndsrækning,« siger Nicolai Wammen efter Jakob Ellemann-Jensens udtalelser om kontanthjælpsloftet.

Han blev bakket op af Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper. Hun kritiserer regeringen for, at "tre fjerdedele af dem, som bliver ramt af kontanthjælpsloftet," ikke er arbejdsmarkedsparate.

Dermed kan de ikke skifte kontanthjælpen ud med et arbejde:

»Tusindvis af mennesker bliver sendt ud i fattigdom. 7000 børn bliver sendt ud i fattigdom. De har ingenting gjort,« siger Pernille Skipper.

Jakob Ellemann-Jensen holder dog fast i, at der bliver udbetalt »generøse« beløb til kontanthjælpsmodtagere:

»Vi bliver simpelthen nødt til at tage udgangspunkt i, hvor mange penge, vi giver til dem, der står uden for arbejdsmarkedet. For det tal har overrasket rigtig mange mennesker.«

»Et par på kontanthjælp med to børn har 23.200 kroner efter skat. Det er ikke nogen dansk på roser. Men der skal være en forskel i forhold til dem, der står op hver morgen og går på arbejde. Det er et helt legitimt politisk ønske.«

Pernille Skipper kalder Venstres tal for »opskruede«, fordi Venstre taler om »rådighedsbeløb, hvor huslejen ikke er fratrukket«.

Til det siger Jakob Ellemann-Jensen:

»Alle danskere skal betale husleje eller termin af det rådighedsbeløb, de har. Jeg fortæller bare, hvad det beløb er, man har til rådighed efter skat.«

/ritzau/