Venstre: Mogens Jensen er ikke sit ansvar bevidst

Udviklingsministeren må se indad, når danskernes opbakning til ulandsstøtten er vigende, lyder det fra Venstre. Ifølge ministeren ligger skylden hos Venstre.

Læs mere
Fold sammen

Hvem har ansvaret for, at danskernes opbakning til udviklingsbistanden falder?

Det spørgsmål splitter Folketingets to største partier, Venstre og Socialdemokraterne, efter en dugfrisk rundspørge ifølge Berlingske har fastslået, at befolkningens opbakning til udviklingsbistanden er faldet med 15 procentpoint de seneste fem år. I dag er det kun 61 procent af befolkningen, der bakker op om den danske hjælp til verdens fattigste lande.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) placerer en del af ansvaret hos Venstre, da partiet har talt for at skære i støtten, men det ansvar sender udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) fluks tilbage på ministerens bord.

»Det er en dårlig undskyldning fra en minister, der ikke er sit ansvar bevidst. Hvis opbakningen til hans område falder, er det per definition hans skyld. Det er ham, der er ministeren, og nu må man tage sig sammen,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Udviklingsbistanden, der aktuelt udgør i omegnen af 17 milliarder kroner på statsbudgettet, ventes at blive et af stridspunkterne under den kommende valgkamp. Venstre ønsker at skære i støtten, så den går fra de nuværende 0,83 procent af bruttonationalproduktet til de 0,7 procent, som FN anbefaler.

Det fastholder Danmark som en af de mest ambitiøse lande, når det kommer til udviklingsstøtte, mener Jakob Ellemann-Jensen.

»Det er ambitiøst, og det vil betyde, at vi som et af fem lande overholder FNs målsætning. Vi går fra at ligge på en fjerdeplads over lande, der bidrager mest, til at ligge på en delt fjerdeplads. Det, synes jeg, ikke er uambitiøst,« siger Venstres ordfører.

Han har samtidig sit eget bud på, hvorfor tilslutningen til ulandsstøtten er dalende.

»Når der er en økonomisk krise, og når folk kan se, at der er kriser i verden i et omfang, som vi ikke har set i mange, mange år, så stiller mange nok sig selv det spørgsmål, om bistanden nytter, og om vi kunne bruge pengene på en bedre måde,« siger Jakob Ellemann-Jensen.